Gå direkt till innehåll
Foto: Jens Gustavsson
Foto: Jens Gustavsson

Pressmeddelande -

Digitaliserade kortkataloger öppnar dörren till KB:s äldre material

Kungliga biblioteket (KB) har digitaliserat ytterligare fem av sina gamla kortkataloger. Det innebär att mer av bibliotekets äldre material nu går att söka fram online.

Det mesta av KB:s material går att hitta via söktjänsten Regina. Men en del äldre material finns bara i våra fysiska kortkataloger. Länge har användaren behövt komma till KB för att bläddra bland korten – nu är flera av katalogerna sökbara i tjänsten Digitaliserade kortkataloger.

Det här är våra nya digitaliserade kataloger:

  • Handskriftsamlingens nominalkatalog
    Alfabetisk katalog över de äldre delarna av KB:s handskriftssamling.
  • Okatalogiserat tryck
    Alfabetisk katalog över institutioner, organisationer och föreningar som finns i KB:s vardagstryckssamling*.
  • Olof Liljesons skivsamling
    Svenska och utländska inspelningar utgivna 1899–1952, samt skivsamlaren Olof Liljesons egna upptagningar på lackskivor av radioprogram och privat material 1938–1948.
  • Roggebiblioteket
    Katalog över bland annat teologi, klassiska verk samt medicinsk och naturvetenskaplig litteratur.
  • Skillingtryckskatalogen
    Katalog över skillingtryck (visor).

Sedan tidigare går det även att söka i följande kortkataloger:

  • Musikkatalogen
    Katalog över bland annat musiktryck.
  • Plåten
    Tryckt material utkommet fram till och med 1955.

*Vardagstryck är KB:s namn på så kallade efemära (”kortlivade, tillfälliga, flyktiga”) trycksaker, till exempel affischer, årsredovisningar, skolkataloger, taxeringskalendrar, teaterprogram, telefonkataloger och företagsreklam.

Ämnen

Kategorier



Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek och nationalarkiv för audiovisuella medier. Vi svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling samt har nationell överblick och utvecklar biblioteksväsendet i samverkan. 

Kungliga biblioteket är en statlig myndighet.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm