Gå direkt till innehåll
E-medborgarveckan 9–15 oktober: Digital delaktighet och källkritik

Pressmeddelande -

E-medborgarveckan 9–15 oktober: Digital delaktighet och källkritik

Digital delaktighet är en viktig demokratisk rättighet. Därför arrangerar nu Digidelnätverket, där Kungliga biblioteket (KB) är en del, E-medborgarveckan för fjärde gången. Målet är att få fler bekväma med e-tjänster, internet och källkritiskt tänkande.

Att vara ”e-medborgare” handlar om att kunna använda e-tjänster, internet och digitala forum för att hantera sin vardag och göra sin röst hörd. Det är en demokratisk rättighet att vara digitalt delaktig – och den digitala kompetensen kan alltid utvecklas vidare.

Årets e-medborgarvecka pågår mellan den 9 och 15 oktober över hela landet. Under kampanjen bidrar bibliotek, kommuner, landsting, myndigheter och privata organisationer med aktiviteter för alla som vill bli bättre på det digitala området.

Ett allt viktigare mål är också att öva upp det källkritiska tänkandet: Hur bedömer vi trovärdigheten i information och nyheter på internet?

Kampanjen fokuserar särskilt på grupper som i dag är ovana vid den digitala tekniken. Bland dem finns socioekonomiskt svaga personer, äldre och nyanlända.

Varmt välkommen att delta!

PROGRAM
Titta gärna på Digidelnätverkets Sverigekarta, där du kan klicka dig fram till aktiviteter på en ort nära dig. 

Här är några exempel på vad som händer under veckan:

  • Karlstad
    Kommunen håller en mässa för seniorer. Till exempel kan stadsbibliotekets besökare få hjälp med att låna och läsa e-böcker, och flera banker introducerar sina e-tjänster.
  • Trollhättan
    Trollhättans stadsbibliotek och Studiefrämjandet arrangerar en rad aktiviteter: It-grupphandledning om e-tidningar, föreläsning om källkritik och filterbubblor samt workshop i att göra filmer med surfplatta.
  • Aneby
    Minimässa på Aneby bibliotek, där personalen erbjuder stöd i att använda bibliotekets digitala tjänster. Flera olika myndigheter och organisationer deltar också, bland annat Försäkringskassan och Polisen.
  • Vallentuna
    Vallentuna bibliotek erbjuder visningar av e-böcker/e-ljudböcker och tidningstjänsten PressReader. Det hålls även en öppen träff med samtal om sökkompetens och källkritik: "Det googlar jag!" Är nyheten sann? Hur trovärdig är informationen?”.

FAKTA: E-medborgarveckan
Kampanjveckan hölls för första gången 2014, med syftet att öka den digitala delaktigheten i Sverige.Digidelnätverket, en organisation som jobbar mot samma mål, arrangerar kampanjen.

Under 2017 finansieras E-medborgarveckan av KB och Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Ämnen



Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek och nationalarkiv för audiovisuella medier. Vi svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling samt har nationell överblick och utvecklar biblioteksväsendet i samverkan. 

Kungliga biblioteket är en statlig myndighet.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm