Gå direkt till innehåll
Femte statsmakten  – Nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport presenterad

Pressmeddelande -

Femte statsmakten – Nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport presenterad

Vilka utmaningar och möjligheter står biblioteken inför? Det är utgångspunkten för omvärldsrapporten Femte statsmakten som Kungliga bibliotekets (KB) sekretariat för en nationell biblioteksstrategi presenterade på onsdagen. Vid ett fullsatt arrangemang på Stockholms universitet överlämnade Erik Fichtelius, nationell samordnare, rapporten till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

KB fick 2015 i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi för att främja samverkan och kvalitetsutveckling inom det allmänna biblioteksväsendet.

I uppdraget ingår att göra en fördjupad omvärldsanalys, vilken alltså presenterades på onsdagen. Utgångspunkten för rapporten på närmare 500 sidor är ett framtidsperspektiv på det samhälle som biblioteken ska verka i. Flera stora gemensamma politiska beslut sträcker sig till år 2030, exempelvis Agenda 2030. Detta år har därför valts som visionsmål i arbetet med den nationella biblioteksstrategin.

För att ta fram rapporten har ett antal experter inom olika samhälls­- och biblioteksområden valts ut. Skribenterna ger sin bild av ett utvalt område i omvärlden där framtida förändringar kan komma att påverka biblioteken.

Som komplement till rapportens analyser finns en digital bilaga som bland annat innehåller de skrivelser som sekretariatet tagit emot från olika organisationer och biblioteksverksamheter under det senaste året.Här finns även länktips kring biblioteksutveckling.

I rapporten har sekretariatet för den nationella biblioteksstrategin författat en analys av bibliotekslagen. I samband med det ställer utredarna ett antal frågor som belyser de dilemman som måste hanteras för att biblioteken även i framtiden ska kunna uppfylla bibliotekslagens intentioner.

Syftet med rapporten är att ge ett underlag för analyser, överväganden och förslag i den kommande nationella biblioteksstrategin. Sekretariatet avser att lämna ett utkast till nationell strategi våren 2018. Efter diskussion och analys kan utkastet leda till ett slutgiltigt förslag till Kulturdepartementet i mars 2019.

Rapporten, med tillhörande bilaga, finns bifogat det här utskicket.

Rapportens olika kapitel

KAPITEL 1. Inledning. Den femte statsmakten Erik Fichtelius

KAPITEL 2. Från sagor till cyberpunk. Mediers utveckling och medborgarnas utbildningsbehov. Brit Stakston

KAPITEL 3. Biblioteken – en femte funktion i den demokratiska rättsstaten Johan Hirschfeldt

KAPITEL 4. Det hållbara informationssamhället. Internationella perspektiv på det svenska biblioteksväsendets utmaningar och möjligheter
Karolina Andersdotter

KAPITEL 5. Stad och land. Den demografiska utvecklingen och dess konsekvenser för biblioteken Fredrik Holmström och Maria Jacobsson

KAPITEL 6. Bibliotekens roll för integration och språklig mångfald Carlos Rojas

KAPITEL 7. Folkbiblioteken vs den digitala bokmarknaden Jesper Klein

KAPITEL 8. Biblioteken och de tillgängliga medierna Jesper Klein

KAPITEL 9. Skolbiblioteken. En lagerlokal eller pedagogisk resurs? Stefan Pålsson

KAPITEL 10. Är du fullärd lille vän? Biblioteken och det livslånga lärandet Andreas Fejes

KAPITEL 11. Sju perspektiv på biblioteksutvecklingen vid universitet och högskolor Lars Burman

KAPITEL 12. I digitaliseringens tidevarv. Biblioteken och det öppna vetenskapssystemet Beate Eellend

KAPITEL 13. Upphovsrätten och de vetenskapliga bibliotekens utmaningar Jonas Holm

KAPITEL 14. Lever de svenska biblioteken upp till Bibliotekslagen? Eva Enarson, Erik Fichtelius, Krister Hansson, Jesper Klein, Christina Persson

KAPITEL 15. Sammanfattning och slutsatser Erik Fichtelius, Eva Enarson, Krister Hansson, Jesper Klein och Christina Persson

Relaterade länkar

Ämnen



Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek och nationalarkiv för audiovisuella medier. Vi svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling samt har nationell överblick och utvecklar biblioteksväsendet i samverkan. 

Kungliga biblioteket är en statlig myndighet.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Relaterat innehåll

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm