Gå direkt till innehåll
Från medeltid till multimedia – ny bok om KB:s historia

Pressmeddelande -

Från medeltid till multimedia – ny bok om KB:s historia

Nu släpps en ny bok om Kungliga biblioteket (KB), som i år kan se tillbaka på en 450-årig historia. I Kungliga biblioteket i ord bild får vi följa med från 1500-talets kungliga boksamlingar, via censur och tryckfrihet, till dagens digitala landskap.

År 1568 kommer den första förteckningen över böckerna i slottet Tre Kronor. Då finns inte Kungliga biblioteket i dagens mening, men däremot ett kungligt bibliotek med Vasasönernas böcker på hyllorna. Sedan dess har mycket hänt.

Kungliga biblioteket i ord och bild gör fördjupande nedslag i bibliotekets 450-åriga historia. Vilken betydelse har censuren, och sedan den spirande tryckfriheten, för biblioteket? Var kommer alla gamla handskrifter från? Och hur gör KB för att bevara dem för så lång tid som möjligt?

Under 1900-talet utvecklas KB till en modern myndighet som binder ihop Bibliotekssverige genom den nationella katalogen Libris. Dessutom flödar film, musik och spel in till biblioteket – och KB är först i världen med att samla in internetsidor. Digitalisering blir en allt viktigare del av verksamheten.

I skuggan av ett uppmärksammat fall av bokstölder vid 2000-talets början aktualiseras även frågan om KB:s säkerhet. Hur ska samhällets gemensamma kulturarv skyddas mot angrepp?

Läs boken!
Boken om KB finns nu att köpa via din bokhandel eller låna på ditt bibliotek. Den finns även till försäljning på KB i Humlegården, Stockholm. Dessutom kan du ladda ner den som pdf-bok via KB:s söktjänst Libris.

Fakta: Kungliga biblioteket i ord och bild
Redaktör: Ingrid Svensson
Antal sidor: 431
ISBN (Print): 978-91-7000-357-8
ISBN (PDF): 978-91-7000-360-8

Boken är rikt illustrerad med bilder från KB:s många samlingar. 

Ämnen



Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Som nationalbibliotek utvecklar och främjar vi samverkan i den svenska bibliotekssektorn.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm