Gå direkt till innehåll
Konferensinbjudan: Kan man forska om samtiden i framtiden?

Pressmeddelande -

Konferensinbjudan: Kan man forska om samtiden i framtiden?

Samhällets digitalisering ställer nya krav på tillgång till forskningsmaterial. Idag sker sociala aktiviteter i stor utsträckning på nätet, via sociala medier och spel m.m. Vad betyder denna snabba produktion av digitalt material för våra kulturarvsinstitutioner, arkiven, biblioteken och muséerna? Att bevara samtiden är en förutsättning för framtida forskning, men i nuläget finns det en rad hinder på den digitala vägen.

Enligt rapporten “Plikten under lupp” som Kungliga biblioteket lämnade över till regeringen i slutet av september, har pliktlagstiftningen stora brister och behöver revideras. Den snabba medieutvecklingen försvårar också insamlandet tekniskt. Vilka krav ställer forskningen på materialet för att det ska kunna användas och analyseras även om några decennier? 

Kan man forska om samtiden i framtiden är en konferens för dig som vill veta mer om forskningen om sociala medier, onlinespel och spelkulturer, samt de möjligheter digitala forskningsmetoder ger. Den riktar sig också till dig som vill diskutera de juridiska, tekniska och praktiska svårigheterna med att samla in, bevara och tillgängliggöra digitalt material - och framför allt hur vi gemensamt kan hitta lösningar.

Bland de medverkande finns:
Peter Aronsson, professor i historia och rektor vid Linnéuniversitet 
Björn Magnusson Staaf, arkeolog och muséolog vid Lunds universitet 
Beate Eellend, samordnare för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer vid Kungliga biblioteket
Jonas Holm, jurist, Stockholms universitet 
Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie
samt flera forskare, jurister och representanter för kulturarvsinstitutioner.

Konferensen arrangeras fredagen den 24 november 2017 på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Program och anmälan finns här: http://www.kb.se/aktuellt/utbildningar/2017/Konferensinbjudan---Kan-man-forska-om-samtiden-i-framtiden/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier



Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek och nationalarkiv för audiovisuella medier. Vi svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling samt har nationell överblick och utvecklar biblioteksväsendet i samverkan. 

Kungliga biblioteket är en statlig myndighet.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Relaterat innehåll

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm