Gå direkt till innehåll
Ny antologi inspirerar bibliotekarien att bevaka omvärlden

Pressmeddelande -

Ny antologi inspirerar bibliotekarien att bevaka omvärlden

Omvärldsbevakning är inte bara för ekonomen och kommunikatören – bibliotekarien är som klippt och skuren för uppgiften! Det menar de inledande författarna till Kungliga bibliotekets (KB) nya antologi Världen där utanför – bibliotekariens roll som omvärldsbevakare och analytiker.

Vad innebär egentligen omvärldsbevakning och analys? Och hur kan den som arbetar i biblioteksvärlden ägna sig åt det? Vi ställde frågan till Bibliotekssverige, som svarade med en rad inspirerande texter och reflektioner. I antologin Världen där utanför – bibliotekariens roll som omvärldsbevakare och analytiker delar 13 skribenter med sig av både teoretisk kunskap och praktiska metoder för att analysera omvärlden.

Boken är indelad i tre delar:

  • DEL 1: Vad är omvärldsbevakning? Varför ska man omvärldsbevaka på biblioteket?
    Förutom att redogöra för vad omvärldsbevakning och omvärldsanalys innebär ger denna del en bild av hur omvärldsbevakningen har utvecklats över tid inom bibliotekssektorn. Den bjuder på en hel del teoretisk kunskap och tips på modeller och metoder att tillämpa i sin omvärldsbevakning.
  • DEL 2: Hur går omvärldsbevakning till rent praktiskt? Vad kan vi lära av varandra?
    Här finns praktikfall från verkligheten att ta del av och bli inspirerad av. Olika metoder och arbetssätt för att omvärldsbevaka presenteras av fyra bibliotek med olika inriktningar. Vi får inblick i hur det går till på en advokatbyrå, ett sjukhusbibliotek, ett musikbibliotek och ett myndighetsbibliotek.
  • DEL 3: Vad innebär omvärldsanalys? Hur kan analysen användas för att utveckla verksamheten?
    Här behandlas hur omvärldsanalysen kan användas för olika syften, till exempel att förändra och utveckla verksamheten, skapa mervärde till beslutsunderlag eller att möta förändringar i omvärlden med stöd av analys.

Läs hela antologin
Du kan ladda ner och läsa hela antologin på KB:s webbplats. Den kommer även gå att köpa i tryckt form via bokhandeln.

Vill du veta mer? Kontakta oss!
Marja Haapalainen, projektsamordnare på KB
010-709 36 04
Marja.Haapalainen@kb.se

Ämnen

Kategorier



Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Som nationalbibliotek utvecklar och främjar vi samverkan i den svenska bibliotekssektorn.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm