Gå direkt till innehåll
Ny rapport: Bristande tillgång till forskningsresultat på svenska myndigheter

Pressmeddelande -

Ny rapport: Bristande tillgång till forskningsresultat på svenska myndigheter

Närmare hälften (41 procent) av tillfrågade myndigheter anser att de har en bristfällig eller mycket bristfällig tillgång till forskningspublikationer och liknande de behöver för sin verksamhet. Det visar undersökningen På vetenskaplig grund? som tagits fram av Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.

Många myndigheter är beroende av relevanta forskningsresultat i sina beslutsprocesser. Dessvärre är tillgången till dessa resurser ojämnt fördelad mellan myndigheterna.

Endast fyra procent av tillfrågade myndigheter svarar att informationsförsörjningen är fullgod. Anmärkningsvärt är att nästan var tionde svarar att myndigheten helt saknar tillgång till vetenskaplig information, trots att den ingår i ett nätverk för myndigheter som bedriver eller finansierar forskning.

En anledning som anges är resursbrist. 55 procent av myndigheterna har ekonomiska medel avsatta för informationsförsörjning, men uppger att resurserna inte är tillräckliga. En annan orsak är bristande kompetens. Mer än var fjärde svarar att det inte finns någon avsatt kompetens på myndigheten för stöd till informationsförsörjning. Vidare anser nästan hälften att det inte finns kompetens på myndigheten för upphandling av licenser till e-medier, medier som flertalet myndigheter efterlyser större tillgång till.

Kartläggningen bygger på svar från de 59 myndigheter som ingår i Vetenskapsrådets nätverk för statliga myndigheter som bedriver eller finansierar forskning.

Rapporten finns bifogad det här utskicket. Här kan du läsa riksbibliotekarie Gunilla Herdenbergs och Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linders debattartikel i Göteborgsposten (4 juli, 2017).

För mer information, kontakta:
Anna Lundén
anna.lunden@kb.se
070-007 36 14

Ämnen



Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek och nationalarkiv för audiovisuella medier. Vi svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling samt har nationell överblick och utvecklar biblioteksväsendet i samverkan. 

Kungliga biblioteket är en statlig myndighet.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm