Gå direkt till innehåll
Ny rapport om sjukhusbibliotek

Pressmeddelande -

Ny rapport om sjukhusbibliotek

Vården blir säkrare av att vetenskaplig information finns tillgänglig. I det arbetet har sjukhusbiblioteken en viktig roll. Kungliga biblioteket (KB) har tagit fram rapporten Sjukhusbibliotek 2019 – för säkrare vård, som undersöker verksamheten vid dessa bibliotek.

KB gör fortlöpande sammanställningar och kartläggningar för att ha en överblick av olika delar av biblioteksområdet. Rapporten om sjukhusbibliotek är inte heltäckande i alla de aktiviteter som utförs vid den här typen av bibliotek. Däremot ger den en ögonblicksbild av verksamheten.

Tillgången skiljer sig åt

Rapporten visar att tillgången till sjukhusbibliotek ser olika ut i de olika regionerna. Vissa regioner har inga bibliotek på sjukhus. Sjukhusbiblioteken tillhör det allmänna biblioteksväsendet eftersom de är offentligt finansierade. De regleras av bibliotekslagen – däremot reglerar inte bibliotekslagen att det ska finnas sjukhusbibliotek.

E-resurser med forskningsinformation

Ny forskningsinformation publiceras vanligen som e-resurser. Dessa är endast tillgängliga för vårdanställda inom regionen, inte kommunerna. Övriga målgrupper kan bara få tillgång till medicinsk vetenskaplig information om de personligen besöker ett sjukhus- eller universitetsbibliotek och använder deras datorer.

I och med att det blir glesare mellan sjukhusbiblioteken blir medicinska forskningsrön svårare att komma åt. Avståndet ökar för såväl patienter och deras närstående som för anställda på myndigheter och i kommuner, beslutsfattare och allmänheten.

Olika organisation

Sjukhusbiblioteken styrs organisatoriskt på olika sätt runt om i Sverige. Det kan till exempel vara en enskild sjukhusdirektör som sätter upp verksamhetsmålen eller den regionala biblioteksverksamheten. Det leder till att de olika verksamheterna har olika uppdrag, vilket försvårar samverkan och likvärdighet.

Mer om kartläggningen

Kriteriet för vad som är ett sjukhusbibliotek har varit att det är bibliotek som finns på sjukhus. De medicinska bibliotek som finns på universitet och högskolor ingår inte i den här kartläggningen.

Underlagen om biblioteken är inhämtade på flera olika sätt: via webb, e-post, telefon, videomöte samt personliga besök på några av landets sjukhusbibliotek. Dessutom ingår uppgifter från Sveriges officiella biblioteksstatistik och personalstatistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Uppgifter om sjukhusbibliotekens e-resursanvändning har också erhållits av Eira, en tjänst som drivs och förvaltas av Inera, som i sin tur ägs av SKR Företag, regionerna och de flesta kommuner.

Läs hela rapporten
Ladda ner Sjukhusbibliotek 2019 – för säkrare vård (pdf).

Ämnen

Kategorier



Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Som nationalbibliotek utvecklar och främjar vi samverkan i den svenska bibliotekssektorn.

Kontakter

Cecilia Ranemo

Cecilia Ranemo

Statistikansvarig officiell biblioteksstatistik 010-709 36 39

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm