Gå direkt till innehåll
Filmarkivet vid Kungliga biblioteket (KB) i Grängesberg.
Filmarkivet vid Kungliga biblioteket (KB) i Grängesberg.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Invigning av Filmarkivets nya filmskannrar 28/5!

Nu tar Filmarkivet vid Kungliga biblioteket (KB) steget in i framtiden – för att bevara dåtiden. Tack vare våra nya filmskannrar kan vi digitalisera ännu mer av den dokumentära filmhistorien. Välkommen att närvara vid invigningen!

KB:s filmarkiv bevarar dokumentär film från föreningar, företag, kommuner, arkiv, museer och privatpersoner. Här finns såväl reklam- och journalfilm som skildringar av 1900-talets vardagsliv.

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg inleder invigningen av de nya skannrarna den 28 maj. Därefter berättar avdelningschef Eva-Lis Green och enhetschef Peter Suominen om KB:s digitala samlingar och Filmarkivets uppdrag.

Moderna skannrar för många filmformat
Filmarkivets filmer är analoga och det krävs särskild utrustning för att spela upp dem. Med hjälp av våra nya skannrar kan vi nu digitalisera film i formaten 8 mm, 9,5 mm, 16 mm, 17,5 mm och 35 mm. På så sätt bevarar vi den här viktiga delen av kulturarvet till eftervärlden och gör det tillgängligt för så många som möjligt.

Invigningen den 28 maj
Tid: kl. 12.00–13.00 (cirka)
Plats: Filmarkivet, Dillners väg 17, Grängesberg
Lunch: Efter visningen bjuder vi på lättare lunch och (alkoholfritt) bubbel.

Mer information
För frågor om visningen eller om Filmarkivets verksamhet, kontakta gärna:
Peter Suominen, enhetschef Filmarkivet
070-007 31 71
peter.suominen@kb.se

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Som nationalbibliotek utvecklar och främjar vi samverkan i den svenska bibliotekssektorn.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm