Gå direkt till innehåll
Foto: Istvan Borbas/KB
Foto: Istvan Borbas/KB

Pressmeddelande -

​Sex miljoner i stöd till viktiga KB-projekt

Kungliga biblioteket (KB) får sammanlagt nära sex miljoner kronor i projekt- och infrastrukturstöd av Riksbankens Jubileumsfond (RJ). Projekten handlar om att tillgängliggöra handskrifter från 15- och 1600-talet, och om att förbättra texttolkningen av digitaliserade dagstidningar.

Stödet är en del i RJ:s utdelning av drygt 350 miljoner kronor till forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Läs mer om utlysningen på RJ:s webbplats.

Det här är de två KB-projekt som nu beviljas medel:

Svenska eftermedeltida handskrifter i Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek – ett katalogiserings- och digitaliseringsprojekt (4 220 000 SEK)

Ur ansökan: ”Den aktuella ansökan syftar till att komplettera arbetet med en komplett katalog över ca 235 eftermedeltida handskrifter vid Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek samt att fulldigitalisera ett representativt urval”.
Här finns en längre beskrivning av projektet.

Utvärdering och anpassning av en förbättrad OCR-process vid massdigitalisering (1 689 000 SEK)

Kort om projektet: "För att förbättra produktionen av maskinläsbar text har KB utvecklat en modul för OCR-bearbetning där tekniska parametrar kan justeras för att matcha specifik karaktäristik hos källmaterialet. Denna projektansökan syftar till att, i samarbete med forskare från den Nationella Språkbanken vid Göteborgs universitet, genomföra en utvärdering och vidareutveckling av detta redskap."
Här finns en längre beskrivning av projektet.

Kontaktuppgifter
Christopher Natzén, Enheten för kunskapsuppbyggnad, KB
christopher.natzen@kb.se
070-007 31 55

Ämnen

Kategorier



Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Som nationalbibliotek utvecklar och främjar vi samverkan i den svenska bibliotekssektorn.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm