Gå direkt till innehåll
Skulle KB:s webbsida se ut såhär om den var gjord i mitten av 1990-talet? Det kan vi bara drömma om.
Skulle KB:s webbsida se ut såhär om den var gjord i mitten av 1990-talet? Det kan vi bara drömma om.

Pressmeddelande -

Virtuella hem från 90-talet blir historia på KB

Blinkande text, gäll musik och dansande bilder – hade du en egen hemsida på 1990-talet? I så fall kanske den finns i Kungliga bibliotekets (KB) samlingar. KB har nyligen samlat in alla webbsidor från företaget Swipnet, som Internetmuseum tidigare har bevarat.

Swipnet, som startade 1991, var Sveriges första kommersiella internetleverantör. Via leverantören kunde privatpersoner inte bara skaffa en webbuppkoppling utan även en alldeles egen hemsida. Snart dök en hel flora av digitala kryp-in upp: Vanliga människor publicerade bilder på sina katter och favoritband och öppnade en ”gästbok” där besökare kunde lämna hälsningar.

– Hemsidorna har exakt samma funktion som Instagram och Facebook har i dag. Folk hade storslagna visioner om att uppdatera dem ofta. Men på den tiden var det en krånglig sak att göra, så det stod alltid ”under konstruktion” på sidorna, säger Daniel Jansson, teknisk verksamhetsutvecklare på KB.

”En pionjärverksamhet och milstolpe”

Vid millenieskiftet hade de flesta övergett sina virtuella hem. År 2004 stängdes de inaktiva Swipnetkontona ner, men hemsidorna räddades: Organisationen Internetstiftelsen i Sverige (IIS) erbjöd sig att bevara sidorna och gjorde dem till en del av sin verksamhet Internetmuseum.

När den europeiska dataskyddslagen, GDPR, infördes i maj kunde IIS inte längre förvara sidorna på sina servrar. KB, som däremot har den lagliga möjligheten, fick därför frågan om att överta dem – och svarade ja.

Sedan 1997 samlar KB redan löpande in stora delar av den svenska publiceringen på internet, med hjälp av en automatisk robot. Roboten missar dock ofta undersidor, till exempel personliga hemsidor, som inte finns länkade någonstans.

– Att vi nu bevarar Swipnets gamla sidor ligger helt inom ramen för KB:s webbinsamling. Och Swipnet var en pionjärverksamhet, en milstolpe i svenska internets historia. Det här var vår sista chans att bevara företagets innehåll i sin helhet, säger Daniel Jansson.

Två miljoner unika tidsdokument

När samtliga Swipnetsidor nu strömmar in i KB:s samlingar rör det sig om två miljoner dokument från över 50 000 användarkonton. Hur forskare, eller nyfikna privatpersoner, vill använda materialet återstår att se. Men Pär Nilsson, handläggare för KB:s digitala samlingar, påpekar att det är en anmärkningsvärd mängd information som bevaras:

– 50 000 personer har skapat hemsidorna under en begränsad period. På så sätt utgör de en katalog med exempel på vanliga människors beteende på internet. Vi kan se vilket språk och vilka verktyg de använde för att ta fram sina sidor. Det här blir ytterligare en bit i KB:s stora pussel över samhällets publicerade tankar och idéer.

FAKTA: KB:s insamling av den svenska webben
KB har samlat in ögonblicksbilder av den svenska webben sedan 1997. Webbsidorna finns i tjänsten Kulturarw3, som går att ta del av i bibliotekets lokaler i Stockholm. I dagsläget går sökningen långsamt eftersom innehållet lagras på band, men KB arbetar på att ta fram en ny och mer användarvänlig tjänst.

På kb.se kan du läsa mer om vår webbsinsamling.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta gärna:

Pär Nilsson, handläggare för KB:s digitala samlingar
par.nilsson@kb.se
010-709 34 04

Ämnen



Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Som nationalbibliotek utvecklar och främjar vi samverkan i den svenska bibliotekssektorn.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm