Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ett år har gått – hur arbetar vi vidare mot sexuella trakasserier?

Ett år har gått sedan de första svenska uppropen mot sexuella trakasserier kom: skådespelarnas #tystnadtagning, som följdes av sångarnas #sjungut, musikernas #närmusikentystnar, dansarnas #tystdansa, scen- och filmarbetarnas #metoobackstage och många fler. Många vittnade om en tystnadskultur inom film- och scenkonsten som möjliggjorde ett oacceptabelt beteende.

Svensk Scenkonst, Teaterförbundet för scen och film och Sveriges Yrkesmusikerförbund fortsätter med kraft det gemensamma arbetet mot sexuella trakasserier. Frågan står högt på agendan och finns ständigt närvarande i arbetet med medlemmarna. Vi arbetar för att scenkonstens arbetsplatser ska genomsyras av respekt och allas lika värde.

-Vi fortsätter att ta frågan om sexuella trakasserier på största allvar. Därför är det så viktigt att vi gemensamt reflekterar över vad vi åstadkommit under det senaste året, men också hur vi arbetar vidare för att skapa nolltolerans mot sexuella trakasserier, så att alla som arbetar inom scenkonsten ska känna sig trygga och respekterade i sitt dagliga arbete, säger Stefan Forsberg, ordförande i Svensk Scenkonst.

  • -Den tystandskultur som existerat på våra arbetsplatser måste brytas och våra medlemmar måste få en bättre arbetsmiljö. Vi har kommit en bit på vägen under året, men kommer inte att ge oss förrän alla former av trakasserier har upphört. Våra medlemmar måste också få bättre villkor, och det ska vara tydligt hur sexuella trakasserier förebyggs och hanteras på arbetsplatserna, säger Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.
  • -Det finns en större medvetenhet i dag på våra arbetsplatser. En snabbenkät som vi precis genomfört visar på en positiv utveckling. Det viktiga nu är att samtalen leder till praktiska resultat och där måste vi vara fortsatt aktiva. Vi är dock fortfarande oroade över de visstidsanställda och studenternas utsatta situation. Vi måste vinna deras förtroende så att de också vågar anmäla och att vi kan förhindra att de inte utsätts för ytterligare trakasserier efter en anmälan, säger Gunnar Jönsson, ordförande i Sveriges Yrkesmusikerförbund.

Torsdagen den 8 november arrangerar Teaterförbundet för scen och film och Svensk Scenkonst en gemensam dag för att diskutera hur vi ska arbeta vidare mot sexuella trakasserier.

Medverkar gör bland andra Anna Wahl, professor och vice rektor vid KTH, Karol Vieker, Equality and Diversity Manager, Handelshögskolan, samt representanter från GöteborgsOperan, Riksteatern, Helsingborg Arena och Scen, Malmö Live, med flera.

Datum: torsdag den 8 november, kl. 13.00 – 17.00

Plats: ”Studion” på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Press är välkommen att delta. Kontakta Annika af Trolle eller Åse Axberg.

Annika af Trolle, kommunikationschef, Svensk Scenkonst

annika.af.trolle@svenskscenkonst.se
070-420 27 75

Ämnen


Svensk Scenkonst är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom musik, dans och teater. Vi representerar över 100 teatrar, orkestrar, operahus, danskompanier, länsmusikorganisationer, produktionsbolag och andra verksamheter inom den svenska scenkonsten. Svensk Scenkonst verkar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medlemsföretagen att bedriva en professionell verksamhet, både nationellt och internationellt.

Kontakter

Annika af Trolle

Annika af Trolle

Presskontakt Kommunikationschef 070-420 27 75

Det här är Svensk Scenkonst

Svensk Scenkonst är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom musik, dans och teater. Våra ca 250 medlemmar erbjuder professionell scenkonst i hela landet. Svensk Scenkonst arbetar för att ge optimala förutsättningar för att bedriva och utveckla konstnärlig verksamhet och samtidigt vara ansvarstagande arbetsgivare.

Svensk Scenkonst
Birger Jarlsgatan 39 1 tr
Box 1778 SE-111 87 Stockholm