Gå direkt till innehåll
Ett starkare kulturliv genom EU:s fonder

Pressmeddelande -

Ett starkare kulturliv genom EU:s fonder

Nu ska scenkonst- och museiorganisationerna runt om i Sverige ta en större andel av EU:s strukturfondsmedel. Svensk Scenkonst och Riksförbundet Sveriges museer lanserar 9 mars ”Klokboken: vidgade vyer för stärkt svenskt kulturliv genom EU-stöd”. Rapportens syfte är att ge kunskap och verktyg som ökar andelen beviljade projekt inom strukturfondsprogrammen. Den är framtagen med stöd av Tillväxtverket, Statens kulturråd och Riksutställningar.

– Kulturens roll för samhällsutvecklingen måste stärkas. Min förhoppning är att Klokboken visar vägen för både för de som vill söka EU-medel och för beslutsfattare, säger Ulrika Holmgaard, vd för Svensk Scenkonst.

– Vi har redan sett hur strukturfondsmedel kan göra skillnad på många museer runt om i landet. Med fler vassa ansökningar kan museerna få resurser att utvecklas och bidra än mer i samhället, säger Mats Persson, generalsekreterare vid Riksförbundet Sveriges museer.

Klokboken släpps i samband med en första direktsänd workshop i Stockholm 9 mars kl. 13.00-16.00, Konserthuset, Aulinsalen. Den kommer finnas fritt nedladdningsbar på respektive organisations webbplats. Arrangemanget genomförs under mars månad på tre andra platser i landet:

INSTÄLLT! Malmö: 10 mars kl. 13.00-16.00, Malmö Stadsteater (Dimman stoppade flyget från Stockholm) 

Göteborg: 30 mars kl. 13.00-16.00, Världskulturmuseet

Umeå: 31 mars kl. 13.00-16.00, Västerbottens museum

Bakgrund

Sedan Sverige gick med i EU 1995 har betydande summor fördelats via strukturfonderna till kulturprojekt och under den första programperioden fanns särskilda insatsområden för kultur. Sedan dess har antalet insatsområden minskat, och de prioriterade områdena har formulerats i alltmer generella termer. Uttalade fokusområden i strukturfondsprogrammen 2014-2020 är framförallt att stärka forskning, innovation och företagande. Kulturens betydelse i programmen behöver förtydligas och ambitionen från Svensk Scenkonst och Riksförbundet Sveriges museer är att Sverige ska öka andelen beviljade medel till projekt där kulturen är inkluderad. De bägge organisationerna har fått stöd av Statens kulturråd och Tillväxtverket för att ta fram verktyg, informera och utbilda medlemsorganisationerna i hur man kan skapa projekt och söka medel ur EU:s strukturfonder (EU:s regionala strukturfondsprogram (ERUF), nationella regionalfondsprogram, territoriella samverkansprogram och Europeiska socialfonden. Det första övergripande målet är att skapa en förförståelse hos kulturutövare om de faktiska möjligheter som finns att söka EU-stöd utifrån de tematiska målen. Projektets andra mål är att öka kunskapen och insikten hos beslutsfattande regionala handläggare på strukturfondsprogrammen om hur kulturen kan bidra för att uppfylla fondprogrammens tematiska mål. Med Klokboken vill vi bidra till ett långsiktigt engagemang hos alla regionala aktörer för fortsatt uppdatering och spridning av relevant information.

Ulrika Holmgaard, Svensk Scenkonst, tel. 070-108 57 57

Mats Persson, Riksförbundet Sveriges museer, tel. 070-811 60 40

Chrissie Faniadis, projektledare, tel. 073-971 55 14

Relaterade länkar

Ämnen


Svensk Scenkonst är branschorganisation för företag inom musik, dans och teater. Vi representerar över 100 teatrar, orkestrar, operahus, danskompanier, länsmusikorganisationer, produktionsbolag och andra verksamheter inom den svenska scenkonsten. Svensk Scenkonst verkar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medlemsföretagen att bedriva en professionell verksamhet, både nationellt och internationellt.

Svensk Scenkonst - För professionella företag i scenkonstbranschen


Kontakter

Annika af Trolle

Annika af Trolle

Presskontakt Kommunikationschef 070-420 27 75

Det här är Svensk Scenkonst

Svensk Scenkonst är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom musik, dans och teater. Våra ca 250 medlemmar erbjuder professionell scenkonst i hela landet. Svensk Scenkonst arbetar för att ge optimala förutsättningar för att bedriva och utveckla konstnärlig verksamhet och samtidigt vara ansvarstagande arbetsgivare.

Svensk Scenkonst
Birger Jarlsgatan 39 1 tr
Box 1778 SE-111 87 Stockholm