Gå direkt till innehåll
Foto: Kicki Nilsson
Foto: Kicki Nilsson

Pressmeddelande -

Musik i fokus i regeringens kulturbudget

Svensk scenkonst har länge påtalat att kultursamverkansmodellen är underfinansierad. Det är därför välkommet att staten skjuter till 30 miljoner kronor till den regionala kulturen i sin budgetproposition. Det behöver nu följas upp hur långt det räcker och hur medlen används. Svensk Scenkonst välkomnar också de 70 miljoner som särskilt anvisas till de regionala musikinstitutionerna.

­­- Scenkonstbranschen står inför stora utmaningar de kommande åren. Det är därför glädjande att regeringen förbättrar förutsättningarna för de regionala scenkonstinstitutionerna genom att tillföra nya pengar till kultursamverkansmodellen. Svensk Scenkonst har de senaste åren påtalat konsekvenserna av dess underfinansiering, att ojämlikheten ökar mellan de mer resursstarka regioner som själva kan tillskjuta medel och de som inte har den möjligheten, kommenterar Stefan Forsberg, ordförande i Svensk Scenkonst.

De tillförda medlen kan ses som ett första spadtag i en riktning mot en mer hållbar modell. Det kommer behövas ytterligare åtgärder för att genomföra en anpassning till den nya regionindelningen.

- När vi inom en snar framtid kommer gå från 21 till 6 regioner behöver det finnas en finansieringsmodell som vi kan känna trygghet inför och som skapar förutsättningar för en långsiktig planering för professionell scenkonst i hela landet, kommenterar Stefan Forsberg.

Regeringen har i budgetpropositionen också särskilt anvisat 70 miljoner för de regionala musikinstitutionernas verksamhet.

- En av de frågor som Svensk Scenkonst har haft en nära dialog med Kulturdepartementet och andra myndigheter om de senaste åren är de regionala musikinstitutionernas förutsättningar. Det var därför särskilt glädjande att statsministern lyfte just betydelsen av dessa i regeringsförklaringen. Vi välkomnar nu att regeringen i kommande års statsbudget särskilt ger möjligheter för orkester- och operaverksamheter att bidra till den nationella kulturpolitikens mål, fortsätter Svensk Scenkonsts ordförande Stefan Forsberg.

- Efter ett intensivt och viktigt arbete med nämnda frågor är det med glädje vi nu kan konstatera att det tillförs medel för kommande år, kommenterar Ulrika Holmgaard, VD, Svensk Scenkonst.

Ämnen

Kategorier


Svensk Scenkonst är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom musik, dans och teater. Vi representerar över 100 teatrar, orkestrar, operahus, danskompanier, länsmusikorganisationer, produktionsbolag och andra verksamheter inom den svenska scenkonsten. Svensk Scenkonst verkar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medlemsföretagen att bedriva en professionell verksamhet, både nationellt och internationellt.

Kontakter

Annika af Trolle

Annika af Trolle

Presskontakt Kommunikationschef 070-420 27 75

Det här är Svensk Scenkonst

Svensk Scenkonst är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom musik, dans och teater. Våra ca 250 medlemmar erbjuder professionell scenkonst i hela landet. Svensk Scenkonst arbetar för att ge optimala förutsättningar för att bedriva och utveckla konstnärlig verksamhet och samtidigt vara ansvarstagande arbetsgivare.

Svensk Scenkonst
Birger Jarlsgatan 39 1 tr
Box 1778 SE-111 87 Stockholm