Gå direkt till innehåll
Ulrika Holmgaard, VD/Förbundsdirektör, Svensk Scenkonst. Foto: Kicki Nilsson
Ulrika Holmgaard, VD/Förbundsdirektör, Svensk Scenkonst. Foto: Kicki Nilsson

Pressmeddelande -

Svensk Scenkonst sätter kulturen i fokus i Almedalen

Svensk Scenkonst arrangerar för åttonde året i rad "Kultur i Almedalen" för att ge kraft till det kulturpolitiska samtalet. Tillsammans med våra samarbetspartners lyfter vi frågor om kulturens betydelse i samhället. Svensk Scenkonst arrangerar två egna seminarier, ett om kulturens plats i de nya storregionerna och ett om arbetsgivarnas ansvar för att verksamheter ska spegla hela samhället.

- Svensk Scenkonst sätter i år fokus på statens ansvar för kulturens ställning i den nya regionreformen och jag ser fram emot en viktig politisk diskussion utifrån utredarens förslag. Vi behöver en tydlig politisk vilja att ge scenkonsten fortsatt möjlighet att vara en del av samhällsutvecklingen i hela landet. Då behövs en långsiktig finansiering, säger Ulrika Holmgaard, VD/Förbundsdirektör, Svensk Scenkonst.

-  Kulturen står inför stora politiska utmaningar och möjligheter. Jag är stolt att vi under samma paraply, Kultur i Almedalen, kan visa så många aktörers kraft och vilja till framtidsdiskussioner, fortsätter Ulrika Holmgaard.

Svensk Scenkonsts seminarier:

Kulturens plats i den regionala samhällsutvecklingen, onsdag 6 juli, 09.30-10.30 
Regeringens kulturpolitiska mål är tydliga: alla invånare ska kunna ta del av professionell scenkonst. Från Kiruna i norr till Malmö i söder – de regionala kulturinstitutionerna utgör tillsammans en infrastruktur över hela landet; ett nationellt nät med flera hundra noder som är en förutsättning för ett professionellt kulturliv i Sveriges alla delar. 

Kent Johansson (C) vice ordförande Indelningskommittén, presenterar Indelningskommitténs förslag om sex storregioner. Nina Björby (S), kulturberedningens ordförande Region Västerbotten och ordförande i Regional Musik i Sverige, Cecilia Magnusson (M), ledamot Riksdagens kulturutskott, Agneta Gille (S), ledamot Riksdagens kulturutskott och Staffan Forssell, generaldirektör Statens kulturråd diskuterar dagens utmaningar med kultursamverkansmodellens finansiering och kulturens plats och möjligheter i de nya regionerna. Samtalet leds av Ulrika Holmgaard, VD Svensk Scenkonst.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Regional Musik i Sverige.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10. 

Mångfald 2.0 – kartan förändras när normer och strukturer ställs på ända, tisdag 5 juli, 10.00-11.00
Arbetsgivare ska arbeta aktivt mot diskriminering. Men hur skapar vi ett inkluderande samhälle och hur förändrar vi synen på mångfald? Vi vrider på perspektiven och synliggör strukturer och normer och visar att mångfald blir lönsamt genom att spegla samhället vi lever i.

Medverkande: Hans-Göran Elo, VD Arbetsgivaralliansen, Mona Finnström, VD Fastigo, Monica Ericsson, VD KFS, Petter Skogar, VD KFO, Ulrika Holmgaard, VD Svensk Scenkonst, Lotta Persson, kommunikationsansvarig Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation och Edna Ericsson, journalist/författare.
Arrangör: Arbetsgivaralliansen, Fastigo, KFS – arbetsgivarorganisationen för samhällsnyttiga företag, KFO, Svensk Scenkonst och Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation
Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14.

I "Kultur i Almedalen" medverkar:  Riksteatern, Västra Götalandsregionen, Svenska Filminstitutet, Statens kulturråd, Botkyrka kommun, Riksförbundet Sveriges museer, Svensk biblioteksförening, Myndigheten för kulturanalys, KLYS, Natur & Kultur, Folkets Hus och Parker m.fl.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svensk Scenkonst är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom musik, dans och teater. Vi representerar över 100 teatrar, orkestrar, operahus, danskompanier, länsmusikorganisationer, produktionsbolag och andra verksamheter inom den svenska scenkonsten. Svensk Scenkonst verkar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medlemsföretagen att bedriva en professionell verksamhet, både nationellt och internationellt.

Kontakter

Annika af Trolle

Annika af Trolle

Presskontakt Kommunikationschef 070-420 27 75

Det här är Svensk Scenkonst

Svensk Scenkonst är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom musik, dans och teater. Våra ca 250 medlemmar erbjuder professionell scenkonst i hela landet. Svensk Scenkonst arbetar för att ge optimala förutsättningar för att bedriva och utveckla konstnärlig verksamhet och samtidigt vara ansvarstagande arbetsgivare.

Svensk Scenkonst
Birger Jarlsgatan 39 1 tr
Box 1778 SE-111 87 Stockholm