Persuitnodiging 6 december 2017: Ook kwetsbare gezinnen kunnen minder betalen voor elektriciteit en aardgas. Doe de V-test!

Event date 6 december 2017 10:30 – 11:30

Location VREG Koning Albert II-laan 20 bus 19 1000 Brussel

Iedereen wil graag een energiecontract met de beste energieleverancier. Dat betekent: een energieleverancier die een optimale klantenservice garandeert en de scherpste prijzen aanbiedt. Dit laatste is heel belangrijk voor gezinnen met een laag inkomen die geen recht hebben op het sociaal tarief. Zij kunnen veel geld besparen door het juiste energiecontract te kiezen.

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), Samenlevingsopbouw, het Vlaams Energieagentschap (VEA) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) lanceren een specifieke communicatiecampagne naar gezinnen in een kwetsbare situatie (mensen met een laag inkomen, bejaarden, …). Zij kunnen vaak heel wat besparen door over te schakelen naar een goedkopere leverancier voor gas of elektriciteit. Omdat het voor hen vaak te ingewikkeld is om na te gaan wie voor hen de beste leverancier is en om ook alle formaliteiten voor een effectieve overstap te vervullen, helpen de armoedeverenigingen en OCMW’s hen hierbij.

Een deel van de bevolking durft niet de stap te zetten naar een nieuw contract voor elektriciteit en gas, zoals oudere mensen die niet overweg kunnen met een PC of die moeite hebben om het juiste EAN-nummer terug te vinden. Of mensen in armoede die zich onzeker voelen. Ze hebben ondersteuning nodig om het hele dossier effectief ‘in orde te maken’, maar weten onvoldoende dat ze hiervoor bij een vereniging, buurthuis, Centrum Algemeen Welzijnswerk of het OCMW in hun gemeente terecht kunnen. Daarom zetten we onze schouders onder deze actie om mensen te overtuigen om te laten nakijken of ze niet beter overstappen naar een goedkoper energiecontract.

De VREG heeft samen met Samenlevingsopbouw, Netwerk tegen armoede, VEA, VVSG en Steunpunt armoedebestrijding een laagdrempelige flyer gemaakt voor kwetsbare gezinnen. Via deze flyer willen we hen aanzetten om stil te staan bij de keuze van hun energiecontract. Aan de hand van een paar stappen leggen we uit hoe gezinnen energieprijzen kunnen vergelijken via onze V-test (www.vtest.be) en hoe ze kunnen overstappen naar een andere leverancier of naar een ander energiecontract. Tijdens vijf provinciale infosessies wordt de V-test en een aantal sociale energiemaatregelen uitgebreid toegelicht aan OCMW-medewerkers en andere hulpverleners. Daarnaast werd een uitgebreide online brochure gemaakt voor de hulpverleners, met een antwoord op heel wat energievragen.

Wij lichten dit dossier toe op een persmoment op woensdag 6 december om 10.30u in de kantoren van de VREG.

Agenda:

  • Uitleg bij communicatiecampagne en veranderen van leverancier of contract door Sofie Lauwaert, VREG
  • Getuigenis over een switch naar een goedkoper energiecontract door een kwetsbaar gezin, Samenlevingsopbouw
  • Toelichting rol OCMW’s door Nathalie Debast, VVSG
  • Vragen

Tags

  • factuur
  • aardgas
  • electriciteit
  • armoede
  • vvsg
  • ocmw

Perscontacten

Katrien Gordts

Press contact social media manager en perscontact +32 2 211 56 66

Nathalie Debast

Press contact persverantwoordelijke +32 497 31 80 77