Persbericht -

Persbericht: Sector Dienstencheques pakt discriminatie aan

Om discriminatie in de dienstenchequebedrijven tegen te gaan, hebben de werkgeversorganisaties Federgon, het Vlaams Platform PWA/PWA-DCO, de Federatie van de Belgische Textielverzorging en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) vandaag de vzw MYCADIS boven de doopvont gehouden. Deze vzw zal mystery calls uitvoeren in de bedrijven en hen op die manier aanzetten een beleid te voeren waarbij discriminerende vragen van klanten op een duidelijke wijze gecounterd worden. Deze aanpak moet leiden tot meer kansen voor alle werknemers. De organisaties geven hiermee uitvoering aan het actieplan ter bestrijding van discriminatie binnen de dienstenchequesector dat met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters werd afgesproken.

De werkgeversorganisaties beklemtonen dat ze tegen iedere vorm van discriminatie zijn. ‘De dienstenchequebedrijven stellen heel wat mensen tewerk uit kansengroepen, meer dan in andere sectoren. Het is dus geen zaak van discriminatie bij aanwerving, dat loopt goed. Maar het is natuurlijk van het grootste belang dat onze werknemers alle kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen bij al onze klanten,’ stelt Mieck Vos, algemeen directeur van de VVSG.

Dienstenchequebedrijven kampen nog te vaak met discriminerende vragen van klanten die wel een poetshulp willen, maar daar onaanvaardbare voorwaarden aan koppelen die niks te maken hebben met de competenties van de persoon. ‘Stuur mij wel een Belgische, ik wil geen vreemde in mijn huis. En ook geen man om te poetsen,’ illustreert Karel Hubau van het Vlaams Platform PWA-PWA-DCOde discriminerende vragen die binnenkomen.

Dat het de werkgeversorganisaties menens is, blijkt uit de aanpak in dit dossier. ‘Je kan als organisatie ook wachten op een initiatief van de overheid, maar dat wilden we niet doen. We hebben gekozen voor zelfregulering om onze verantwoordelijkheid ten volle op te nemen,’ zegt Paul Verschueren van Federgon.

De nieuwe vzw zal nu een aanbesteding uitschrijven en een organisatie aanduiden die binnen de dienstenchequesector zal instaan voor de uitvoering van mystery calls. ‘Bedrijven worden opgebeld, krijgen discriminerende vragen en het zal dan aan hen zijn om hier gepast op te reageren. Op basis van de telefoons bekijken we dan waar pijnpunten zitten en passen we interne procedures aan,’ aldus Ann Vande Kerckhove van de Federatie van de Belgische Textielverzorging.

Het is de bedoeling dat de eerste mystery calls vanaf 2018 lopen en dit bij alle dienstenchequebedrijven met een Vlaamse erkenning. De methodiek zal ook toelaten de vooruitgang te meten in de sector.

De organisaties benadrukken verder dat discriminatie een maatschappelijk complex probleem is dat aangepakt moet worden op alle niveaus van de samenleving en in samenwerking met alle beleidsniveaus.

Meer info:

Nathalie Debast, persverantwoordelijke VVSG, 0497 31 80 77

Paul Verschueren, directeur Vlaanderen Federgon , 0473 53 35 66

Karel Hubau, voorzitter Vlaams Platform PWA/PWA-DCO, 0475 81 11 02

Onderwerpen

  • Openbare sector

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG vzw) is de ledenorganisatie van de lokale besturen: steden en gemeenten, OCMW’s, politiezones, autonome gemeentebedrijven en andere verzelfstandigde agentschappen, intercommunales en andere interlokale samenwerkingsverbanden. De centrale opdrachten van de VVSG zijn dienstverlening aan de leden, belangenbehartiging van het lokale bestuursniveau en visieontwikkeling over het lokale bestuur.

Perscontacten

Nathalie Debast

Press contact persverantwoordelijke +32 497 31 80 77