Изумително впечатляващи кадри получиха отличията в раздел Любители на Световните награди за фотография на Sony за 2019

Днес бяха обявени победителите в десетте категории за Любители, оценени върху единичен кадър, подаден за участие в Конкурса

Бяха обявени и победителите в Националните награди, които отличават таланта на фотографи от 62 държави

Финалната селекция в раздел Професионалисти ще бъде обявена на 26-ти март, а големите победители - на официалната церемония, която ще се проведе в Лондон на 17-ти април

Снимките са достъпни на:www.worldphoto.org/press

26 март 2019 г. – Световната фотографска организация с гордост обяви днес печелившите самостоятелни кадри в десетте разнообразни категории за Любители на Световните награди за фотография на Sony за 2019 година.

Журирайки рекорден брой подадени кадри от 195 страни и територии, съдиите отличиха с награди десет изключителни снимки, всяка от които отговаря напълно на спецификата на отделните категории. Победителите са:

Архитектура:Филипе Сарфати, Франция, за снимката Гореща вълна (Heatwave)

Култура (с подкрепата на Culture Trip):Пан Джианхуа,Китай, за снимката Сенчесто кукловодство (Shadow Puppetry)

Криейтив:Мартин Странка, Чехия, за снимката Мечтатели и воини (Dreamers and Warriors)

В движение:Кристи Лий Роджърс, САЩ, за снимката Хармония(Harmony)

Пейзаж:Хал Гейдж, САЩ, за снимката Пънове, езерото Алдер, реката Нискуали, Орегон (Stumps, Alder Lake, Nisqually River, Oregon)

Природа и диви животни:Трейси Лунд, Великобритания, за снимката Подводни риболовци (Underwater Gannets)

Портрет:Ричард Ансет, Великобритания, за снимката Грейсън Пери – Раждане (Grayson Perry – Birth)

Натюрморт:Рейчъл Йее Лаам Лай, Хонг Конг, за снимката Божур и листа (Peony and Leaves)

Улична фотография:Карол Париа, Франция, за снимката Открита тоалетна(Open-Air Toilet)

Пътешествия (с подкрепата на Eurostar):Никола Бойе, Франция, за снимката Жена в сватбена рокля (Woman Wearing a Wedding Dress)

Спечелилите фотографи са от най-различни държави и са както професионалисти и такива, които отскоро са поели по този професионален път, така и любители.

Десетте победители в раздел Любители ще продължат да се състезават за титлата Любител фотограф на годината и наградата от 5,000 щ.д. Носителят на титлата ще бъде обявен заедно с победителите в категориите за Професионалисти на официалната церемония по награждаване в Лондон на 17-ти април.

Носители на Националните награди

Днес бяха обявени и победителите в Националните награди на Sony World Photography Awards. Вече седем години Националните награди демонстрират желанието на Световната фотографска организация и Sony да подкрепят местните таланти, като отличават работата на фотографи от 62 страни и я популяризират в световен мащаб. С победители от най-различни точки по света – от Мианмар до Перу, от Мексико до Виетнам, Националните награди предлагат уникална възможност за фотографи с различни умения да покажат творбите си. Пълният списък с носителите на Национални награди може да бъде намерен на www.worldphoto.org/2019-national-awards

Награди и истории на успеха

Всички победители в раздел Любители и носителите на Националните награди получават най-ново оборудване за цифрова фотография от Sony. Освен това, печелившите творби ще бъдат публикувани в Албума на Наградите за 2019 и ще бъдат показани в изложбата на Sony World Photography Awards в Лондон от 18 април до 6 май.След това творбите ще отпътуват за Италия, Германия и Япония.

Победата в творческото състезание за любители и за Национални награди може да промени живота на фотографите. Пример за това е Педро Жарк Кребс, перуански фотограф, който бе включен във финалната селекция от категорията Диви животни за Любители през 2018 г. и спечели Националната награда на Перу. След това, той печели още престижни международни награди и снимките са му публикувани от медии по цял свят. Журито е отличило фотографа за пореден път тази година, като го е включило във финалната селекция от категория Природа и диви животни в раздел Любители на Sony World Photography Awards.

Провеждани от Световната фотографска организация, международно признатите Sony World Photography Awards са едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. Наградите вече 12 години си партнират със Sony като основен спонсор и покриват общо четири конкурсни раздела: Професионалисти (за поредица творби), Любители (за самостоятелни кадри), Студенти (за академични институции) и Младежи (на възраст 12-19 години). 12-то издание отчете рекордни 326,997 заявки от фотографи от 195 страни и територии, представящи някои от най-добрите съвременни фотографии в света, заснети през последната година.

Бележки за редакторитеВсички победители и номинирани изображения могат да бъдат свалени за публикации на:www.worldphoto.org/pressЗа Световната фотографска организация

Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите по света, така и с водещи в индустрията партньори. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – един от водещите фотографски конкурси в света, и PHOTOFAIRS – престижни международни арт изложения, посветени на фотографията. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

За Sony Corporation

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2018 г., възлизащи на приблизително $77 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net