Sony обогатява серията MASTER със супер-големи 8К Full Array LED и 4K HDR OLED телевизори

Към флагманската продуктова линия MASTER се добавят 98” и 85” 8K HDR Full Array LED телевизори от серията ZG9 и 77”, 65” и 55” 4K HDR OLED телевизори от серията AG9.

Лас Вегас, Невада – 8 януари 2019 г. – Sony Европа представи нови серии  MASTER телевизори - ZG9 (8K HDR Full Array LED) и AG9 (4K HDR OLED). Телевизорите от серията MASTER на Sony са върхово постижение в качеството на картината, вече достъпно в домовете на зрителите, и предават визуалното съдържание максимално близко до творческата концепция на създателите му. Серията MASTER обединява най-добрите телевизори на Sony, които осигуряват превъзходно качество, цветове, контраст и чистота на картината, близки до тези на професионален студиен монитор. Телевизорите от серията MASTER разполагат също и с режими Netflix Calibrated и IMAX Enhanced, за да гарантират, че съдържанието се визуализира максимално прецизно.

И двете нови серии са оборудвани с най-новото поколение процесор за обработка на изображенията X1™ Ultimate, осигуряващ точни детайли и контраст. Представен миналата есен с първите модели от MASTER серията - AF9 и ZF9, този процесор играе основополагаща роля в предоставянето на висококачествена картина. Процесорът X1 Ultimate има уникален алгоритъм, разработен специално за 8K, който може интелигентно да открива и анализира всеки обект в изображението, което води до изключителни детайли и контраст за по-реалистична картина, която по-точно предава творческата визия на създателите й. Висококачественият звук също е ключов елемент от преживяването на зрителя, затова сериите ZG9 и AG9 разполагат с новата технология Sound-from-Picture Reality, която възпроизвежда звука спрямо източника му в картината. Това означава, че когато актьорите говорят, звукът сякаш идва директно от устата им, а не от високоговорител, позициониран в долния край на телевизора.

Супер големите телевизори от серия ZG9

Телевизорите с голям екран стават все по-популярни сред потребителите, затова с новите 98” и 85” ZG9 телевизори Sony цели да увеличи максимално ефекта от изживяването на супер голям екран в домашни условия. За да осигури превъзходно качество на картината на такива изключително големи екрани, Sony въвежда екстра резолюция с първия си 8K HDR телевизор. С два пъти по-голям брой хоризонтални и вертикални линии, 8K осигурява четири пъти повече пиксела от 4K (или 16 пъти по-висока резолюция от Full HD). Тази по-висока разделителна способност води до по-пълноценно изживяване при гледане, тъй като 8K гарантира, че по-големите телевизори предават чудесна картина без разграничаване на отделните пиксели.

Но не само резолюцията има значение. Тъй като размерите на екрана стават по-големи, ролята на процесора е още по-голяма в осигуряването на първокласно качество на картината. Използвайки патентован алгоритъм, мощният процесор X1 Ultimate е оптимизиран за работа с 33-те милиона пиксела на 8K. Той позволява и новоразработения 8K X-Reality PRO да конвертира всяко съдържание в по-близо до истинско 8K качество на картината, като използва нова, специализирана 8K база данни. Благодарение на дългогодишната си история и опит в разработването на професионални камери и монитори, Sony знае, че прецизността при конструирането на фини елементи за обработка на сигнала води до видима разлика в цялото изображение.

Наред с това, за серията ZG9 са разработени изцяло нови 8K технологии, включително Full-array Master Drive подсветка с локално управление и 8K X-tended Dynamic Range PRO. Backlight Master Drive в ZG9 има ултра-плътно разположени светодиодни модули, които се контролират независимо, осигурявайки безпрецедентен контраст с искряща яркост и наситени черни цветове. За да извлече максимума от тази подсветка, 8K X-tended Dynamic Range PRO използва спестената енергия, за да повиши интелигентно яркостта в областите, където има нужда от това.

Точното позициониране на звука е друг ключов фактор при големите телевизори. Базирайки се на опита, придобит от Acoustic Surface Audio технологията в OLED телевизорите, Sony разшири концепцията до Acoustic Multi-Audio във Full Array LED телевизорите ZG9. Новата Acoustic Multi-Audio система в ZG9 използва четири предни високоговорителя – два в долната и два в горната част на телевизора, за да осигури реалистично позициониране на звука. Зрителите чуват звука, сякаш идва от екрана, а не мястото, където се намира високоговорителят. В допълнение, ZG9 има режим TV Centre за тези, които разполагат със система за домашно кино. Чрез него телевизорът става централен високоговорител. За по-добро аудио изживяване се добавя и Dolby Atmos™[1], което добавя по-широко и богато звуково поле.

ZG9 разполага и с X-Wide Angle технология, за да гарантира, че картината ще запази качеството и истинските си цветове, независимо от ъгъла на гледане. Освен това, X-Motion Clarity намалява размазването на движението, без да променя яркостта на екрана.

[1]Ще бъде налично чрез бъдеща актуализация на софтуера.

Първокласните OLED телевизори от серията AG9

AG9 са новите водещи 4K HDR OLED телевизори на Sony с много тънък дизайн и налични във варианти на екрана от 77”, 65” и 55”. Изображенията оживяват благодарение на супер широкия ъгъл на видимост, прецизния контраст и абсолютните черни цветове на OLED технологията. Процесорът за обработка на изображенията X1 Ultimate контролира точно и индивидуално над 8 милиона самоосветяващи се пиксела. В допълнение към процесора, AG9 има Pixel Contrast Booster за повече цвят и контраст в светлите области. В резултат на това, AG9 осигурява превъзходно качество на картината, близко до това на професионален студиен монитор, показвайки изображенията и цветовете, каквито в действителност са. Процесорът подобрява SD и HD съдържанието в близко до 4K HDR качество и показва 4K HDR съдържание със зашеметяваща яснота.

Acoustic Surface Audio+ осигурява на зрителите нови вълнуващи изживявания с картина и звук, съчетани в перфектна хармония. В допълнение, режимът TV Centre Speaker може да превърне телевизора в централен високоговорител като част от наличната система за домашно кино.

AG9 е много тънък, а при окачване на стена с помощта на стойката за стенен монтаж SU-WL850[2], моделът стои два пъти по-близо до стената в сравнение с предходния модел на Sony[3]. Освен това, за да се постигне най-добра позиция за гледане, SU-WL850 има функцията за завъртане, така че позицията на телевизора може да се регулира според предпочитанията на зрителя.

За най-доброто качество на картината AG9 съчетава впечатляващата яснота на 4К изображенията с яркостта, цветовете и детайлите на HDR. Неразличимите преди зони в тъмните участъци и ярко осветените, вече са изключително ясни и детайлни. Подобно на ZG9, телевизорите AG9 разполагат с режими Netflix Calibrated, IMAX Enhanced, Dolby Vision™ и Dolby Atmos™, за да доставят най-пълноценното аудио-визуално изживяване.

IMAX Enhanced съдържанието обхваща огромен набор от световни бокс офис хитове на Sony Pictures Entertainment като VENOM, Spider-Man™: Homecoming и Jumanji: Welcome to the Jungle. Те ще бъдат достъпни на определени телевизори BRAVIA през стрийминг услугата RakutenTV по-късно тази година. При старта на продажбите програмата IMAX Enhanced ще бъде достъпна в 5 държави в Европа: Великобритания, Испания, Германия, Франция и Италия, като в бъдеще ще се добавят и други страни.

[2] Предлага се отделно.

[3]В сравнение със серията AF9, когато се използва съвместима система за стенен монтаж.

Потребителско изживяване

Телевизорите от двете серии – ZG9 и AG9 – разполагат със Sony Android TV, който поддържа широк спектър от Google Play™ приложения, включително YouTube™, Netflix, Prime Video и други (наличността варира в зависимост от региона). За да направят дома и изживяването още по-„умно“, сериите ZG9 и AG9 имат вграден Google Assistant, както и вградени микрофони, за да „освободят“ ръцете на потребителите. Зрителите могат да говорят с телевизора с помощта на Google Assistant, за да планират бързо деня, да откриват съдържание или да пускат телевизионни предавания, филми и др. (наличността на Google Assistant зависи от региона.) Телевизорите са съвместими с Google Home и Amazon Echo, както и с интелигентните високоговорители LF-S50G и SRS-XB501G. Чрез интелигентните високоговорители потребителите могат да контролират телевизора си и да пускат съдържание само с помощта на своя глас, а още функционалности ще бъдат добавени по-късно тази година.

За още по-удобно потребителско изживяване, новото умно дистанционно управление позволява на зрителите лесно да контролират своите свързани устройства като кабелни/сателитни кутии, Blu-ray диск плейъри, игрови конзоли (поддържаните устройства се различават в зависимост от региона), без да ползват друго дистанционно. Освен това към него е добавена и радио честота, така че телевизорът да може да бъде управляван без да се насочва дистанционното към него. Новоразработеният потребителски интерфейс осигурява безпроблемен и бърз достъп до любимите приложения и настройки.

В допълнение, Sony Европа представи и серията AG8 4K HDR OLED телевизори, серията XG95 / XG90 4K HDR Full Array LED телевизори, серията XG85 4K HDR LED телевизори и серията WG6 Full HD HDR LED телевизори, които ще бъдат пуснати на пазара през 2019 година.

Новите телевизори Sony – ключови характеристики

MASTER серия ZG9 8K HDR Full Array LED телевизори (98” и 85” модели)

8K технологията на Sony съчетава брилянтната картина на 8K HDR с уникалната философия на MASTER серията на Sony, като пресъздава точно творческите намерения на създателите на съдържание.

Оборудвани са с процесора за обработка на изображения X1™ Ultimate и 8K X-Reality PRO: картините се усъвършенстват в реално време, а изображенията се конвертират в близко до истинското 8K качество чрез използване на уникалната за Sony 8K база данни.

• Backlight Master Drive – full-array LED backlight технология, която комбинира ултра плътно разположени, независимо контролирани LED модули, настроени за 8K, за да достави невероятно наситени черни, ослепително ярки светли тонове и по-живи цветове.
  • 8K X-tended Dynamic Range™ PRO осигурява 20 пъти контраста на конвенционалните LED телевизори.
  • Acoustic Multi-Audio с четири предно позиционирани високоговорителя и уникалното за Sony Sound-from-Picture Reality изживяване, което перфектно съчетава действие и звук за по-пълноценно и завладяващо визуално изживяване.
  • TV Centre Speaker режим, който позволява телевизора да бъде централен говорител в системата за домашно кино.
  • X-Wide Angle, който намалява до минимум промяната на цветовете при гледане под ъгъл и така потребителите могат да се насладят на реалистични сенки и нюанси, независимо от каква позиция гледат телевизора.
  • X-Motion Clarity запазва динамичното действие ясно и гладко: движещите се изображения са точно контролирани, за да се намали размазването дори и при бързо движещи се сцени, като остават реалистични и без загуба на яркост.
  • Netflix Calibrated режим, който пресъздава прецизно творческата визия на създателите на съдържание върху екрана на телевизора.
  • IMAX Enhanced осигурява завладяващо домашно забавление на телевизионния екран благодарение на IMAX Enhanced съдържание.
  • Dolby Vision™ вдъхва живот на сцените, докато Dolby Atmos™ изпълва пространството със завладяващ съраунд звук.
  • С платформата Android TV и вградения Google Асистент, потребителите имат лесен достъп до любими забавления, могат да получат отговори или да контролират устройства в дома си. Те могат да намерят най-новия филмов хит, да проверят резултата от дългоочаквано дерби или да приглушат осветлението – всичко това, само с гласа си и без необходимост от дистанционно управление (достъпът до Google Асистент варира според региона.)
  • Гласово Търсене: потребителите откриват любимите си забавления само като говорят към дистанционното.
  • Лесно контролируемо умно дистанционно управление: потребителите могат да свържат декодер/set-top box и други устройства чрез HDMI към телевизора и да ги контролират само чрез едно умно дистанционно (зависи от региона). С по-тънък и по-заоблен дизайн, вграден микрофон за гласови команди и подобрена клавиатура за по-лесно използване.
  • Нов процесор за безпроблемна работа; по-бързо стартиране на приложения, включване на телевизора и т.н.
  • Продуктова страница: https://www.sony.bg/electronics/televizori/zg9-series

MASTER серия AG9 4K HDR OLED телевизори (77”, 65” и 55” модели)

• Притежават процесор X1™ Ultimate, които гарантира най-доброто 4K HDR изживяване благодарение на следните технологии: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR и Dual database processing.
  • Разполагат с Pixel Contrast Booster, осем милиона самосветещи пиксела, които се управляват от уникален Sony OLED процесор и осигуряват значително по-богато визуално изживяване с безпрецедентно плътно черно, реалистични цветове и широк ъгъл на гледане.
  • Acoustic Surface Audio+; два задвижващи механизма и два мощни субуфъра осигуряват многоизмерно звучене, което потапя потребителя в едно изцяло ново забавно изживяване. Режимът TV Centre Speaker предлага възможност за използване на телевизора като централен високоговорител при налична система за домашно кино. Красивите и детайлни изображения се съчетават със Sound-from-Picture Reality на Sony за едно наистина завладяващо аудио-визуално представление.
  • Тънка стойка за стена, която позволява телевизора да стои на стената като картина и да се слее елегантно с интериора.
  • Netflix Calibrated режим, който по-точно предава творческата визия на създателите на съдържание на екрана на телевизора.
  • Режимът IMAX Enhanced осигурява завладяващо домашно забавление на телевизионния екран благодарение на IMAX Enhanced съдържание.
  • Режимът Dolby Vision™ вдъхва живот на сцените, докато Dolby Atmos™ изпълва пространството със завладяващ съраунд звук.
  • С платформата Android TV и вградения Google Асистент, потребителите имат лесен достъп до любими забавления, могат да получат отговори или да контролират устройства в дома си. Те могат да намерят най-новия филмов хит, да проверят резултата от дългоочаквано дерби или да приглушат осветлението – всичко това, само с гласа си и без необходимост от дистанционно управление (достъпът до Google Асистент варира според региона и избрания език).
  • Продуктова страница: https://www.sony.bg/electronics/televizori/ag9-series

Серия AG8 BRAVIA OLED 4K HDR телевизори (65” и 55” модели)

• Притежава OLED екран; осем милиона самостоятелно светещи пиксела, които осигуряват значително обогатено визуално изживяване с безпрецедентно плътно черно, реалистични цветове и широк ъгъл на гледане.
  • 4K HDR процесор X1 Extreme гарантира най-доброто 4K HDR изживяване благодарение на следните три технологии: Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR и Dual database processing.
  • Acoustic Surface Audio: целият екран резонира със страхотен звук, идващ директно от екрана. Това осигурява и Sound-from-Picture Reality изживяването – перфектния унисон на картина и звук, който обикновените телевизори не притежават.
  • Идеален за съчетаване със саундбар: когато стойката му се завърти на 180°, той се повдига и така може лесно да се постави саундбар под телевизора.
  • Режимът Dolby Vision™ вдъхва живот на сцените.
  • Продуктова страница: https://www.sony.bg/electronics/televizori/ag8-series

Серия XG95 4K HDR Full Array LED телевизори (85”, 75”, 65” и 55” модели)

• Използва процесор за обработка на изображенията X1™ Ultimate, който гарантира най-доброто 4K HDR визуално изживяване благодарение на следните технологии: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR и Dual database processing.
  • Притежава full-array подсветка с локално управление и X-tended Dynamic Range™ PRO, която осигурява 6 пъти повече контраст сравнено с обикновен LED телевизор.
  • Acoustic Multi-Audio със звукопозициониращи високоговорители за уникално Sony Sound-from-Picture Reality изживяване, с което действие и звук са в пълен унисон и допринасят за още по-завладяващо визуално изживяване.
  • X-Wide Angle, който намалява до минимум промяната на цветовете при гледане под ъгъл и така потребителите могат да се насладят на реалистични цветове и нюанси, независимо от каква позиция гледат телевизора (при 85” и 75” модели).
  • Режим IMAX Enhanced осигурява завладяващо домашно забавление на телевизионния екран благодарение на IMAX Enhanced съдържание.
  • Режим Dolby Vision™ вдъхва живот на сцените, докато Dolby Atmos™ изпълва пространството със завладяващ съраунд звук.
  • С платформата Android TV и вградения Google Асистент, потребителите имат лесен достъп до любими забавления, могат да получат отговори или да контролират устройства в дома си. Те могат да намерят най-новия филмов хит, да проверят резултата от дългоочаквано дерби или да приглушат осветлението – всичко това, само с гласа си и без необходимост от дистанционно управление (достъпът до Google Асистент варира според региона и избора на език).
  • Продуктова страница: https://www.sony.bg/electronics/televizori/xg9505-series

Серия XG90 4K HDR Full Array LED телевизори (49” модел)

• Разполага с 4K HDR процесор X1 Extreme, който гарантира най-доброто 4K HDR визуално изживяване благодарение на следните три технологии: Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR и Dual database processing.
  • Режим Dolby Vision™ вдъхва живот на сцените.
  • Продуктова страница: https://www.sony.bg/electronics/televizori/xg9005-series

Серия XG85 4K HDR LED телевизори (85”, 75”, 65” и 55” модели)

• 4K HDR процесорът X1™ възпроизвежда повече дълбочина, текстури и естествени цветове чрез Object-based HDR remaster технологията.
  • Разполага с ярък TRILUMINOS™ дисплей с разширена цветова гама, допълнително осъвършенстван за по-точно възпроизвеждане на цветовете.
  • Продуктова страница: https://www.sony.bg/electronics/televizori/xg8505-series

Серия WG6 Full HD HDR LED телевизори (50” и 43” модели)

• X-Reality™ PRO технологията подобрява резолюцията за изключително качество на картината. Всеки кадър се анализира и всяка сцена се сравнява със специалната база данни на Sony – за невероятен реализъм на картината.
  • ClearAudio+ прави фина настройка на звука на телевизора за завладяващо аудио изживяване.
  • Обновен потребителски интерфейс за по-бърза настройка на мрежата и по-лесно търсене на съдържание и приложения.
  • YouTube™ бутонът на дистанционното управление осигурява лесен и по-бърз от всякога достъп до YouTube™ на този телевизор.
  • Продуктова страница:

Цени и старт на продажбите

Цените и стартът на продажбите на различните пазари ще бъдат обявени на по-късен етап.

Google, Android TV, Google Play и YouTube са запазени марки на Google LLC.

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, фотографски, мобилни устройства, игри, свързани устройства и ИТ продукти за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, филмов, онлайн бизнес и компютърни забавления, Sony е една от водещите компании за електроника и забавления в света. Sony записа консолидирани годишни продажби от приблизително $76 милиарда за фискалната година, приключила на 31 март 2017 г. Глобална уеб страница: http://www.sony.net