This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Elbåtar på Allt för Sjön: Svenska, flygande Candela Seven är framtiden för motorbåtar

Press release -

Elbåtar på Allt för Sjön: Svenska, flygande Candela Seven är framtiden för motorbåtar

PREMIÄR PÅ ALLT FÖR SJÖN:

En vinge under vattnet och ett digitalt styrsystem ger svenska elbåten Candela Seven bättre prestanda än fossildrivna båtar. Dessutom slipper passagerarna buller, svall och stötar från vågor. De unika egenskaperna har gjort elbåten från Lidingö populär i svenska skärgården - och i Silicon Valley.

​Den svävar 70 centimeter ovanför vattenytan, buren av en vinge under vattnet. Och precis som ett modernt flygplan hjälper datorer kaptenen att styra.

Svenska Candela Seven må se ut som en vanlig båt, men under vattenytan liknar den mer ett flygplan. Under skrovet sitter en vinge som i 17 knop lyfter hela båten ovan vågorna.

–Problemet med alla andra elbåtar är att de antingen har dålig räckvidd eller är väldigt långsamma. Jag ville skapa en båt som har både och, och då är en elektrisk bärplansbåt den enda möjligheten, säger Candela-grundaren Gustav Hasselskog.

Vingen – ett så kallat bärplan – minskar friktionen mot vattnet med 80 procent jämfört med planande, konventionella motorbåtar. Tack vare den räcker Candelas batteripack för att köra 50 sjömil (92 km) i en fart av 23 knop, vilket motsvarar sträckan centrala Stockhlm-Möja tur och retur. Det är tre gånger längre än de bästa planande elbåtarna och fullt jämförtbart med bensindrivna konkurrenter.

Men bärplanet ger också andra, stora fördelar. Tack vare att Seven svävar över vågtopparna blir resan både mjuk och tyst. Skrovljud och stötar från vågor försvinner i stort sett helt. Och en laddning av batteriet som räcker till två timmars körning kostar bara 50 kronor. 

–En 7,5 meter lång bensindriven bowrider hade kostat 1500 kronor att tanka, så en Candela är 95 procent billigare att köra, säger Gustav Hasselskog.

–Att köra genom stora vågor är närmast surreallistiskt. De känns inte i båten överhuvudtaget, säger Gustav Hasselskog.

Han är ingenjör och startade Candela 2015 efter att en sommar förfasat sig över hur mycket bensin som gick åt till att tanka familjens fem meter långa styrpulpetbåt. Efter fem års utveckling av bärplanstekniken är Candela Seven nu i serieproduktion i fabriken i Gåshaga. Under hösten har tio exemplar av den nyskapande bärplansbåten levererats till kunder över hela jorden, från Stockholms skärgård till Silicon Valley. I år siktar företaget på att bygga 30 båtar och bli störst på elbåtar i Europa.

–Tesla-ägarna gillar att det är en båt som inte bara matchar fossildrivna konkurrenter utan även slår dem, det känner de igen från bilvärlden. De är väldigt entusiastiska och vi har sålt ett antal båtar till Silicon Valley, säger Gustav Hasselskog.

Candela Seven ställs ut på Allt för sjön 7-15 mars. Besök oss i monter A:41:21. 

Pressen om Candela

​"Borta är alla amalgamutstötande slag från vågorna under skrovet. Det finns inte längre något traditionellt behov att läsa vågorna och kompensera sjögången med rattrörelser. En mindre annalkande våg når helt enkelt aldrig själva skrovet. Allting går väldigt mjukt, faktiskt ungefär som att flyga fram. Utan flygskam.” - Hufvudstadsbladet (Finland)

"Inspirerad av Tesla tog sig Gustav Hasselskog an uppgiften att konstruera en eldriven båt med lång räckvidd. Vi kan redan konstatera att han har lyckats bättre än någon annan i världen" - Teknikens värld

Candela Seven hyllas i finans-, teknik- och motorpressen! Läs vad Hufvudstadsbladet, Dagens Industri och Teknikens värld skrivit om oss.

Mer information finns i ​presskitet och på vår ​sajt.

Subjects

Tags


The world's only electric boat with speed and range on par with fossil fuel powered boat. And a behavior in rough sea second to none. Simply the future of boating.

Press contacts

Related content