Lehké a pevné plato v zavazadlovém prostoru nového Fordu EcoSport využívá včelí know-how

Tisková zpráva   •   Led 09, 2018 14:33 CET

Včely a recyklovaný papír stojí za mimořádně pevnou konstrukcí, která pomáhá majitelům nového Fordu EcoSport ukrýt cennosti v zavazadlovém prostoru před zvědavými zraky.

Účelem polohovatelného plata je ukrýt před zvědavými zraky cenné předměty uložené v zavazadlovém prostoru. Plato má nosnost více než 300 kg, což je víc než hmotnost tří průměrných mužů oděných v kompletní včelařské výstroji. Plato samotné přitom neváží ani tři kilogramy.

„Příroda je jedna velká inovační laboratoř a zvířata od včel přes termity až po bobry jsou úžasnými konstruktéry,“ řekla Bettina Veith, zástupkyně šéfkonstruktéra Fordu EcoSport. „Kombinace pevnosti a lehkosti, jakou se vyznačuje struktura pláství, se již uplatnila v extrémních aplikacích, jako jsou rakety, letadla nebo supersportovní automobily. Proto byla přirozenou volbou i pro nás, když jsme potřebovali navrhnout mimořádně pevné plato do zavazadlového prostoru Fordu EcoSport.“

Plato vzniklo vložením vrstvy pláství z recyklovaného papíru a lepidla na bázi vody mezi dvě vrstvy lehkého a odolného laminátu. Nízká hmotnost výsledné konstrukce se příznivě odráží také ve spotřebě paliva EcoSportu, který Ford právě uvádí na trh i v České republice.

V loňském roce Ford poprvé prodal v Evropě více než 200 000 vozů SUV. Ke konci listopadu 2017 evidovala společnost nárůst odbytu SUV o 24 procent, přičemž kompaktní EcoSport vykázal 12% navýšení, Kuga 25% a velký model Edge si meziročně polepšil o 94 procent.

Další informace o stylovém novém Fordu EcoSport naleznete na http://ecosport.fordpresskits.com