Vznětové motory pro historicky první dieselový Ford F-150 se vyrábějí v Evropě

Tisková zpráva   •   Led 12, 2018 14:06 CET

Vznětový motor pro americký bestseller Ford F-150 se vyrábí v Eropě
  • Nový vznětový motor 3.0 Power Stroke pro pick-up F-150 vyrábí motorárna Fordu v britském Dagenhamu
  • Historicky první dieselová F-150 dosahuje výkonu 186 kW a točivého momentu 596 Nm. Vůz utáhne přívěs o hmotnosti až 5171 kg
  • Dagenham je celosvětově největší továrnou Fordu na vznětové motory. Loni zde vzniklo 800 000 hnacích jednotek včetně nových agregátů 2.0 EcoBlue a 1.5 EcoBlue

/PRAHA, 12. ledna 2018/ – Až se v průběhu letošního roku začne v USA prodávat pick-up Ford F-150 s novým vznětovým motorem 3.0 Power Stroke, bude mít nejvyšší točivý moment, nejvyšší povolenou hmotnost přívěsu a nejvyšší užitečné zatížení ve své kategorii. Výrobu nového agregátu zajišťuje Ford of Europe.

Historicky první vznětový motor pro F-150 dosahuje v severoamerické specifikaci výkonu 186 kW (253 k) a točivého momentu 596 Nm. Vyrábí ho motorárna Fordu v britském Dagenhamu.

Ford F-150 3.0 Power Stroke utáhne přívěs o hmotnosti až 5171 kg a má užitečné zatížení 916 kg. Motor dosahuje maxima točivého momentu již v 1750 ot.min-1.

Dagenham je celosvětově největší továrnou Fordu na vznětové motory. Zaměstnává 3000 lidí a loni vyprodukovala 800 000 motorů pro evropské i mimoevropské trhy.

Nová jednotka 3.0 Power Stroke má blok válců z vermikulární litiny a kovanou ocelovou klikovou hřídel. Disponuje také turbodmychadlem s proměnnou geometrií lopatek, které přispívá k lepší odezvě na plyn. Vysokotlaké přímé vstřikování common-rail pracující s tlakem 2000 barů zajišťuje hladký chod motoru a menší emise. Agregát má dále dva palivové filtry, hliníkovou olejovou vanu a dvoustupňové olejové čerpadlo, které snižuje čerpací ztráty. Ventilátor chladiče poháněný mechanicky od motoru přináší oproti elektrickým ventilátorům používaným v konkurenčních modelech lepší chladící výkon za vysokých teplot v extrémních nadmořských výškách.

Ke snížení spotřeby i emisí přispívá vedle motoru rovněž speciálně kalibrovaná 10stupňová samočinná převodovka SelectShift® a systém Auto Start-Stop.

Jen v roce 2017 prodal Ford v USA 896 764 pick-upů řady F, což představuje meziroční nárůst o 9,3 % a zároveň nejlepší výsledek od roku 2005. Vozy „F-series“ jsou už 41 let nejprodávanější řadou pick-upů na americkém trhu.