Do užšího výběru otevřené soutěže Sony World Photography Awards 2019 byl vybrán jeden český fotograf

První představené fotografie, které se dostaly do užšího výběru soutěže ročníku 2019, odhalily výjimečné snímky pocházející ze všech koutů světa

●Všechny fotografie z užšího výběru otevřené soutěže a soutěže mladých fotografů jsou k dispozici naworldphoto.org/press

●Vítězové deseti kategorií otevřené soutěže budou představeni 26. února a jména celkových vítězů otevřené soutěže a soutěže pro mladé fotografy budou zveřejněna 17. dubna 2019

LONDÝN: 5. ÚNORA, 2019: Soutěž Sony World Photography Awards organizovaná Světovou fotografickou organizací (World Photography Organisation) dnes zveřejnila fotografie z užšího výběru otevřené soutěže a soutěže mladých fotografů Sony World Photography Awards 2019, mezi nimiž je i uznávaný český fotograf, který stojí za jedním ze světově nejlepších snímků pořízených v roce 2018.

Úspěch českého fotografa je pozoruhodný, jelikož do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno rekordních 326 997 zájemců ze 195 zemí a regionů.

Užší výběr otevřené soutěže obsahuje úžasné práce v deseti rozmanitých kategoriích. V jedné z kategorií je zařazen také snímek českého fotografa.

Martin Stranka z České republiky byl vybrán se svým snímkem Dreamers and Warriors (Snílci a Bojovníci) v kategorii Kreativní (Creative). Ke svému snímku uvádí: „Ať jste muž nebo žena, silní nebo slabí, nemocní nebo zdraví – všechny tyto věci jsou méně důležité než to, co naplňuje vaše srdce. Pokud máte duši válečníka, jste bojovník. Všechny ostatní věci jsou sklem, které utváří lampu, ale ty jsi to světlo uvnitř. Nikdy bychom neměli přestat následovat naše sny, bojovat za naše ideály a chránit naše vize, jež symbolizují zvířata zachycená v této sérii nazvané Dreamers and Warriors."

Užší výběr soutěže pro mladé fotografy obsahuje prvních osm nejlepších snímků pořízených fotografy ve věku od 12-19 let, které reagují na téma "Rozmanitost".

Všichni, kteří se dostali do užšího výběru nyní soutěží s talentovanými fotografy z celého světa, aby zvítězili ve svých kategoriích a měli možnost se stát Fotografem roku v otevřené soutěži (Open Photographer of the Year) a mladým fotografem roku (Youth Photographer of the Year)s cenami jako je fotografické vybavení Sony, let na slavnostní ceremoniál v Londýně a také 5 000 $ (dolarů) pro celkového vítěze. Snímek českého fotografa z užšího výběru bude k vidění na výstavě Sony World Photography Awards v Somerset House v Londýně, před zahájením globálního turné. Fotografie bude také publikována v ročence soutěže pro rok 2019.

Mezinárodně uznávaná soutěž Sony World Photography Awards organizovaná světovou fotografickou organizací je jednou z nejdůležitějších událostí v celosvětovém fotografickém kalendáři. Letos se koná již 12. ročník této soutěže a jejím hlavním sponzorem je společnost Sony. Soutěž se skládá celkem ze čtyř jednotlivých soutěží: profesionální (za soubor děl), otevřené (za jednotlivou fotografii), studentské (pro akademické instituce) a soutěže pro mladé fotografy (ve věku 12-19 let). Užší výběr profesionální soutěže bude oznámen 26. března.

Rekordní počet přihlášených v soutěži Sony World Photography Awards 2019

Sony World Photography Awards je jednou z nejprestižnějších celosvětových fotografických soutěží a každoročně vzdává hold těm nejlepším současným fotografiím nejrůznějších žánrů, které v uplynulém roce vznikly.

V rámci čtyř soutěží v Sony World Photography Awards 2019 bylo celkem 326 997 přihlášených z 195 zemí a regionů, což je doposud nejvyšší počet.

Kdo rozhodoval o užším výběru otevřené soutěže a soutěže pro mladé fotografy
Soutěž Sony World Photography Awards je posuzována anonymně a porotu tvoří mezinárodně uznávaní profesionálové z fotografického odvětví, mezi nimiž jsou představitelé mezinárodních muzeí, nakladatelství i médií.

Předsedkyní poroty posuzující otevřenou soutěž a soutěž pro mladé fotografy se letos stala Rebecca McClellandová,ředitelka fotografie a umělecké produkce u Saatchi Saatchi & Prodigious (VB).

McClellandová uvedla: „Byla jsem udivena rozmanitostí děl, která byla přihlášena do otevřené soutěže a soutěže pro mladé fotografy. Soutěž představuje demokratické ocenění fotografie, od tradičních přístupů až po nově se objevující trendy ve všech žánrech od přírody až po módu. Soutěž vytváří a zajišťuje platformu pro nejširší fotografickou obec.

„Posuzovat jednotlivé fotografie není nikdy snadné a je důležité spravedlivě ocenit fotografie bez ohledu na žánr, aby se dosáhlo co nejspravedlivějšího výsledku. Posuzování probíhá anonymně, aby se zabránilo protežování či zaujatosti, což je extrémně důležité. Těším se, až uvidím tyto pozoruhodné současné fotografie na letošní výstavě v galerii Somerset House.”

Další soutěže a ceny

Dnes bude oznámen také Užší výběr soutěže mladých fotografů – ocenění nejlepšího snímku pořízeného mladými fotografy ve věku 12-19 let, a užší výběr Otevřené soutěže – ocenění nejlepšího snímku napříč deseti různými kategoriemi.

Ceny

Veškeré fotografie z užšího výběru a vítězné snímky budou vystaveny jako součást výstavy Sony World Photography Awards Exhibition 2019 v Londýnské galerii Somerset House. Součástí této výstavy bude zvláštní sekce věnovaná vybraným pracím od fotografa, který získá ocenění za výjimečný přínos fotografii pro rok 2019. Výstava bude probíhat od 18. dubna do 6. května 2019 v londýnské galerii Somerset House.

Celkoví vítězové jednotlivých soutěží budou vyhlášeni při slavnostním ceremoniálu v Londýně 17. dubna.Fotograf roku, celkový vítěz otevřené soutěže, mladý fotograf roku a vítězové jednotlivých kategorií profesionální soutěže i deset studentů, kteří se dostanou do užšího výběru, poletí do Londýna, aby se mohli zúčastnit slavnostního ceremoniálu. Vítězové také obdrží digitální fotovýbavu od Sony a jejich díla budou publikována v ročence soutěže pro rok 2019.

Důležité termíny pro rok 2019

●26. února – Uveřejnění jmen vítězů otevřené soutěže a vítězů národní ceny

●5. března – Odhalení jména vítěze ocenění za výjimečný přínos fotografii

●26. března – Uveřejnění užšího výběru profesionální a studentské soutěže