Složení poroty soutěže Sony World Photography Awards pro rok 2020 bylo odtajněno

1. října 2019, Londýn: Organizátor soutěže Sony World Photography Awards 2020,Světová fotografická organizace, dnes představuje jména porotců soutěže pro letošní ročník.

Mezinárodně uznávaná soutěž je pro fotografy všech úrovní z celého světa významnou příležitostí, jak se zviditelnit, získat uznání i ocenění. Přihlášení do soutěže je přitom zcela bezplatné. V porotě ročníku 2020 zasedne různorodá sestava odborníků zastupující muzea, galerie, umělecké veletrhy a média. Soutěž poskytuje vítězům a fotografům z užšího výběru výjimečnou platformu, díky níž získají publicitu a uznání. Úspěšní účastníci předchozích ročníků si zajistili zastoupení v galeriích, publikační smlouvy a široké pokrytí v médiích.

Soutěž profesionálů, v níž se posuzují ucelené soubory děl, je určena umělcům, kteří pracují v nejrůznějších odvětvích fotografie a je rozdělena na 10 kategorií. Hodnotit ji budou: Claudi Carreras Guillén, nezávislý kurátor, editor a manažer v oblasti kultury; Touria El Glaoui, zakládající ředitelka veletrhu současného umění 1-54 Contemporary African Art Fair; Katie Hollander, ředitelka galerie Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, ředitelka singapurského festivalu fotografie Singapore International Photography Festival a Brent Lewis, redaktor fotografiev The New York Times / spoluzakladatel Diversify Photo.

Porotě profesionální soutěže bude předsedat již potřetí v řadě obrazový redaktor, kurátor a konzultant Mike Trow, kterýpřináší rozsáhlé znalosti historie a vývoje této soutěže.Trow bude také kurátorem výstavy Sony World Photography Awards 2020.

Otevřené soutěži i soutěži pro mladé fotografy bude předsedat Gisela Kayser, generální ředitelka a umělecká ředitelka berlínské galerie Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.Tim Clark, kurátor, spisovatel a šéfredaktor 1000 Words doplňuje porotu soutěžního ročníku 2020 jako předseda studentské soutěže.

Všechny přihlášky lze podat bezplatně na adrese www.worldphoto.org s následujícími termíny uzávěrek:

●Soutěž pro mladé fotografy: Poslední den každého měsíce od června do prosince 2019

●Studentská soutěž: 29. listopad 2019

●Otevřená soutěž / národní soutěže: 7. ledna 2020

●Profesionální soutěž: 14. ledna 2020

Porotci se sejdou v lednu 2020 v Londýně, kde budou o dílech debatovat. První seznamy jmen fotografů, kteří se do užšího výběru dostanou, budou uveřejněny 4. února 2020. Všechny práce jsou posuzovány anonymně. Do soutěžního ročníku 2019 bylo přihlášeno 327 000 prací ze 195 zemí a regionů.

Soutěžní ročník 2020 přináší změny a představí čtyři nové iniciativy

Soutěž Sony World Photography Awards, která letos dospěla již do svého 13. ročníku, se i nadále proměňuje a vyvíjí, aby propojovala komunity fotografů z celého světa a nabídla více příležitostí těm, kteří ve fotografickém odvětví pracují, a to zejména na rozvíjejících se trzích.

Soutěžní ročník 2020 jako takový přichází se čtyřmi novými iniciativami. První z nich je nová soutěž pro profesionální latinskoamerické fotografy (Latin America Professional Award), jejímž cílem je ocenění jejich děl.Soutěž je otevřená všem fotografům ze zemí Latinské Ameriky, kteří své práce přihlásí do profesionální soutěže 2020. Vítěz a vybraní finalisté získají digitální fotovýbavu od společnosti Sony a jejich díla budou vystavena v roce 2020 v Mexiku.

Ku příležitosti zahájení této nové soutěže se bude konat také výstava děl, která byla přihlášena do ročníku 2019 soutěže Sony World Photography Awards, včetně zvláštní výstavy snímků latinskoamerických fotografů, které nikdy před tím vystaveny nebyly. Tato výstava se bude konat v muzeu Foto Museo Cuatro Caminos od 3. do 31. 10. 2019 v Mexico City. Další informace naleznete na stránkách www.worldphoto.org/latin-america-professional-award

Ve spolupráci se Sony China přichází soutěž také s čínskou národní cenou pro studenty fotografie.Tato nová soutěž je otevřená pro všechny akademické instituce pevninské Číny, které nabízejí fotografické studijní programy, a jejím cílem je vyjádřit uznání nastupující generaci fotografů. Deset rodících se talentů z řad studentů, kteří postoupí do užšího výběru, se vypraví letecky do Londýna, kde se utkají o titul student fotografie roku s dalšími mladými fotografy z celého světa.Další podrobnosti naleznete na stránkách www.worldphoto.org/china-national-student-photography-award

Mladí fotografové ve věku 12-19 let dostanou v nově přepracované soutěži pro mladé fotografy více možností, aby mohli upoutat pozornost. Tito fotografové mohou každý měsíc přihlásit až tři fotografie s různými tématy. Tuto možnost mají od června do prosince, kdy bude každý měsíc vybrán jeden vítěz. Ti se následně utkají o titul mladý fotograf roku.

Nově byla v rámci profesionální soutěže představena také kategorie pro fotografie s tématem životního prostředí (Environment category), která potvrzuje rostoucí důležitosttohoto tématujak v oblasti umělecké fotografie, tak i v novinářské fotografii.

Putovní výstava 2019

Práce vítězů ročníku 2019 a fotografie z užšího výběru, včetně děl, jejichž autorem je fotograf roku 2019, Federico Borella, budou i v budoucnu inspirací návštěvníkům po celém světě.

Výstava k ročníku 2019 přináší unikátní pohled na současné fotografie z loňského roku. Byla zahájena v Londýně, kde ji navštívilo 25 000 lidí, a následně se přesunula do Španělska a Korey. Nyní se chystá do Japonska, Francie, Itálie a Německa. Úplný harmonogram naleznete na stránkách www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition.

• wpo
  • sony