Nyhed -

Eksporten har ikke rykket sig ud af stedet de seneste tre måneder

Eksporten stabil på et højt niveau

Dagens tal for den danske import og eksport frem til august viser, at vareeksporten de seneste tre måneder har ligget stort set stabilt men på et højt niveau.

I august steg vareeksporten med 0,1 % men niveauet er relativt højt efter en kraftig stigning i eksporten i udgangen af sidste år og igen i maj måned i år.

For vores største samhandelspartnere er det særligt vareeksporten til Storbritannien og Sverige, der er højere i årets første otte måneder, end i samme periode sidste år og også eksporten til Kina er steget. Derimod er eksporten til USA gået tilbage, hvilket formentlig skyldes den stærke euro overfor dollaren, der gør danske varer dyrere i USA.

Eksporten til Tyskland har været overraskende svag på trods af en rekordhøj optimisme i den tyske industri. I de første otte måneder af året er eksporten til Tyskland blot steget med 1,9 % i forhold til samme periode sidste år, mens eksporten til hele EU er steget med 4,2 %. Det kan undre, at fremgangen hos vores nabo mod syd ikke i højere grad smitter af på eksporten herhjemme. Vores forventning er da også, at i takt med at den globale fremgang sætter mere gang i investeringerne, så vil det også løfte vores eksport til Tyskland.

Globalt opsving vil løfte dansk eksport trods stærk krone

Dansk eksport nyder godt af opsvinget i Europa og USA og de seneste konjunkturindikatorer peger på fortsat flot vækst globalt. Det indikerer, at eksportvæksten kan fortsætte i år og være med til at sætte yderligere gang i hjulene hos de danske eksportvirksomheder. Det giver grobund for optimisme herhjemme og vi forventer at se fremgang i eksporten resten af året og i 2018. Sammen med et stærkt privatforbrug forventer vi, at det vil sende dansk BNP vækst pænt over 2 % i år, hvilket vil være første gang siden finanskrisen.

Der er dog også lidt malurt i bægeret, for den danske konkurrenceevne har modvind fra en stærk effektiv krone som følge af en stærk euro overfor dollaren og et svagt pund. Det er dog ikke nok til at bremse fremgangen i eksporten, men tager formentlig toppen af væksten.

Emner

  • Økonomi, finans

Kontakt

Signe Roed-Frederiksen

Cheføkonom 24 90 14 10