Skip to main content

​Törs du röra hajar och rockor?

Pressemeddelelse   •   Jul 01, 2019 10:39 CEST

Kom till vår nya tropiska rörbassäng där du kommer nära både hajar och rockor.

Den Blå Planet har precis öppnat en ny tropisk rörbassäng där du kan komma nära både hajar och rockor. Så nära att det finns risk för våta tröjärmar och en garanti för våta fingrar.

På Den Blå Planet behöver våra besökare inte längre nöja sig med att se vackra fiskar bakom ett tjockt akvariefönster. Sommarens nyhet på Den Blå Planet är den nya rörbassängen där du kan lägga dig på mage och sticka ner handen i det varma tropiska vattnet och känna en rockas släta hud när den simmar under handflatan. Därefter kanske en haj passerar och du kan känna hajens hårda hud som känns som sandpapper jämfört med rockans släta hud. Djurskötarna beskriver det som en skalad mango men kom till Den Blå Planet och känn efter själv.

En rörbassäng på djurens premisser

Bassängen är skapad som en liten tropisk mangrove där våra besökare lär känna de fantastiska djuren som lever i övergången mellan land, korallrev och de stora oceanerna. Bassängen har ett konstant vattenflöde vilket gör att rockorna kommer att sväva runt i en kopia av sin naturliga livsmiljö och anläggningen är utformad så att djuren kan välja om de vill vara för sig själva eller få kontakt med våra besökare.

Mangroveträsken är viktiga för havets ekosystem och i den tropiska rörbassängen på Den Blå Planet lever flera olika hajar och rockor som komulerockor och korallrödhaj. Det är självklart ofarliga djur som inte stressas av att bli berörda.

Är hajar farliga?

Våra besökare kan själva gå på upptäcksresa och få information på de digitala bildskärmarna om hur man rör djuren på ett säkert och skonsamt sätt för både djur och människor. Rörbassängen kommer också att vara en del av Den Blå Planetens dagliga program där djuren kommer att matas och där djurskötarna kommer att berätta spännande berättelser om mangroveträsken.
Mötet med levande hajar och rockor kommer också öka förståelsen för djuren och avmystifiera många och ofta osanna skräckhistorier som finns om dessa arter.

”En mycket viktig del av våra besökares upplevelse är att komma nära djuren. Det är en upplevelse som både barn och vuxna aldrig kommer att glömma och det skapar en större respekt för livet i havet", säger Jon Diderichsen, chef på Den Blå Planet ”Vår främsta uppgift är att se till att våra besökare blir aktiva ambassadörer för naturen när de lämnar Den Blå Planet."


Du kan träffa dessa arter i den nya bassängen: 

Bambushaj

Komulerocka
Leopardrocka
Sjöstjärnor
Eremitkräftor
Sniglar

Den Blå Planet er Danmarks nationale akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.
Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr. Vi er Nordeuropas mest visionære akvarium og dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet blev sat i verden for 80 år siden.