Pressemeddelelse -

Esbjergs unge vil have skate, graffiti, street dance og et fedt sted at hænge ud

I efteråret 2015 åbner GAME StreetMekka Esbjerg – en indendørs gadeidrætsfacilitet i den gamle DSB remise. Men hvilke aktiviteter skal huset rumme? GAME og Esbjerg Kommune har spurgt byens unge.

På to workshops har Esbjergs unge skrevet SMS-poesi, bygget Lego, brainstormet, diskuteret og drømt. Alt sammen for at komme nærmere, hvad GAME StreetMekka Esbjerg skal være for et sted. 

Skate, hiphop dans, street basket og alt det der opstår
Blandt de unges største ønsker til gadeidrætsaktiviteter er skate, street dance, street basket og street soccer – alt sammen aktiviteter GAME StreetMekka Esbjerg kommer til at huse. Men der vil også være plads til de ting, der opstår senere.

- Streetkulturen handler om at være kreativ og selv at tage initiativ. Derfor er det rigtig vigtigt for os, at der bliver masser af fri asfalt i GAME StreetMekka Esbjerg, hvor der er plads til alle de aktiviteter, de unge finder på hen ad vejen, fortæller Mikkel Gjelstrup, udviklingschef i gadeidrætsorganisationen GAME. 

Den frie asfalt kan f.eks. bruges til parkour, hockey, cross fit eller workout, som er nogle af de andre aktiviteter, Esbjergs unge nævnte ved de to workshops.

Et kreativt fristed
Street art, DJing, musikproduktion, koncerter, udstillinger, kreative workshops og hiphop i højtalerne. For Esbjergs unge er kulturen vigtig. En ung pige beskriver det sådan: ”Esbjerg er en kulturby – kulturen kan samle de unge og skabe kreativt fristed”. Særligt graffitimiljøet, der allerede i dag holder til i DSB-remisen, blev fremhævet mange gange.  En ung mand SMS-digtede f.eks.: ”Det kunne være et sted, hvor væggene er grimme som min mor ville sige, men jeg ville selv betegne det som kunst.”

For at imødekomme disse ønsker vil kulturen og kreativiteten blive en væsentlig del af GAME StreetMekka Esbjerg. Det betyder, at huset bl.a. skal rumme lovlige udendørs graffitivægge og en række fleksible workshoprum, hvor byens unge kan DJ’e, producere musik, tegne, skrive osv. 

Vi mangler et sted at hænge ud
Men idræts- og kulturaktiviteter er ikke nok. ”Vi har nok steder at gå til noget – vi mangler et sted, hvor vi bare kan hænge ud”, fortalte en pige i en diskussionsworkshop. Det er et kæmpestort ønske fra Esbjergs unge, at GAME StreetMekka Esbjerg bliver et sted, hvor man føler sig hjemme, hvor alle er velkomne, og hvor man får nye venner. Det betyder, at muligheder for at hænge ud, kigge på, snakke sammen og slappe af, fra start vil blive tænkt ind i huset bl.a. i form af en mini-café, publikumsfaciliteter, loungeområde og hyggekroge.

På baggrund af de aktiviteter Esbjergs unge har valgt, er der fundet otte lokale unge, der skal deltage i et GAME StreetMekka Esbjerg brugerforum. De otte udvalgte piger og drenge skal rådgive og fungere som talerør for Esbjergs unge igennem hele byggeprocessen frem mod at GAME StreetMekka Esbjerg åbner i efteråret 2015.

Fakta
Realdania og TrygFonden giver henholdsvis 35 og 10 millioner til at få udvalgt, udviklet og realiseret faciliteter til gadeidræt i tre byer, hvor gadeidrætten allerede blomstrer, men savner tag over hovedet. Foruden støtte til rådgivning, konkurrence, evaluering og formidling modtager Esbjerg Kommune ni millioner kroner fra fondene samt en fondsafgift på knap to millioner kroner. Kommunen skal selv dække de resterende anlægsudgifter samt 10-årig drift.

Idéen med et GAME StreetMekka er at etablere en indendørs, asfalteret gadeidrætsfacilitet i en udtjent fabrikshal, lagerhal, industribygning eller lignende. Målet med initiativet er at gøre gadeidrætten og streetkulturen tilgængelig for alle. Det skaber rum for det aktive og sunde liv hele året – også når vejret ikke tillader det.

Realiseringen af de tre nye GAME StreetMekkaer gennemføres i et partnerskab mellem Realdania og TrygFonden. Gadeidrætsorganisationen GAME, der arrangerer gadeidræt i 32 boligområder rundt i Danmark og står bag idé og drift af det første GAME StreetMekka i København, bidrager med sparring og kvalificering til processen. GAME skal efterfølgende stå for driften af de nye GAME StreetMekkaer på baggrund af driftsaftaler med de udvalgte kommuner. Aktiviteterne vil blive arrangereret i samarbejde med lokale gadeidrætsorganisationer.

Kontakt
Esbjerg Kommune: Borgmester, Johnny Søtrup, T: 2724 1200.
Kultur & Udviklingschef, Mads Stendorf, T: 7616 1811
Realdania: Programchef, Marianne Kofoed, T: 3288 5211
TrygFonden: Pressechef, Karen Bøgedal, T: 3056 3432
GAME: Udviklingschef, Mikkel Gjelstrup, T: 4057 5557

Emner

  • Sport

Kategorier

  • gadefodbold
  • street dance
  • realdania
  • trygfonden
  • gamestreetmekka
  • game
  • esbjerg kommune
  • asfalt
  • gadeidræt
  • street basket
  • parkour
  • street soccer

GAME er en dansk baseret non-profit organisation, som i mere end 10 år har arrangeret gadeidrætsaktiviteter med særligt fokus på forebyggelse af konflikt og marginalisering. GAME arrangerer aktiviteter i 32 udsatte boligområder over hele Danmark. På gadeplan har organisationen over 70 gadeidrætsinstruktører og 150 frivillige, der gør de mange aktiviteter på asfalten mulige at gennemføre. I 2010 slog GAME i samarbejde med Københavns Kommune portene op for GAME København et hus for gadeidrætten, hvor de unge i københavnsområdet kan dyrke deres passion for den uformelle idræt året rundt.

Relateret materiale