Blogindlæg -

Sådan bager du det perfekte brød

Brød har været en fast bestanddel i vores kost, siden vi begyndte at dyrke jorden i bondestenalderen for 6.000 år siden. Selvom vi sjældent tænker på os som en brødnation, har vi en lang og stolt brødtradition og så er danskerne faktisk blandt dem, der spiser allermest brød.

Samtidig er vi flittige hjemmebagere. Faktisk bager mere end hver tredje dansker mindst hver 14. dag. Og det er ikke så underligt. Duften af friskbagt brød og lyden af en knasende skorpe er tæt forbundet med den danske hygge, som vi er så berømte for.

Her har vi samlet nogle af de bedste bageråd fra vores ”Bedst til brød” univers

1. Ælt dejen rigtigt

Det er ikke lige meget, hvordan du ælter din dej. En luftig dej, giver det bedste brød. Når du har blandet dine ingredienser sammen, skraber du dejen ud på køkkenbordet uden at tilføje mel. Du skal ikke tage dig af, at dejen er klistret. Derefter fører du dine fingre ind under dejen, løfter den op og klasker den ned i bordet. Mens du stadig holder fast i dejen, trækker du den mod dig selv og folder den på midten.

Gentag dette mønster 10-15 gange til dejen begynder at blive elastisk og sammenhængende og begynder at slippe dine fingre.

Form dejen til en kugle ved at folde enderne ind mod midten. Læg dejen i en skål, der er drysset med mel og drys lidt mel oven på dejen og lad den hvile.

Se mere om ælteteknik med en simpel opskrift på brød på vores side med bagetips.

2. Brug en bagesten

Bagesten er ikke kun til at lave pizzaer på. Faktisk hjælper en bagesten både dit brød med at hæve og giver det en dejlig sprød skorpe.

Før du lægger brødet på bagestenen, skal du sikre dig at ovnen og stenen er varmet op til maksimum. Når du skubber brødet over på stenen får det et varmechock, der får det til at løfte sig. Efter ca. 10 minutter skruer du ned til den temperatur, der står i opskriften.

3. Damp dit brød (med og uden dampovn)

For endnu mere effekt kan du tilføje vand, samtidig med, du putter brødet ind. Det giver dig et dampet brød med en meget sprød skorpe. Damp i starten af bagningen hindrer skorpen i at tørre ud og brødet fra af sprække under hævningen.

Hvis du ikke har en dampovn, kan du stille en bradepande i bunden af ovnen med en kop vand i, når du sætter brødet i ovnen og igen tre minutter senere. Hvis du har en dampovn skal du bruge dampfunktionen i de første fem minutter.

4. Brug et stegetermometer

De fleste har et stegetermometer, men det er de færreste, der ved, at du kan bruge det til andet end at vide, hvornår din steg er klar. For faktisk er den mest præcise måde at bedømme om din brød er færdigt at stikke spidsen af et stegetermometer ind i midten af brødet.

Hvedebrød er færdige, når de når en kernetemperatur på 99-100° C, mens rugbrød er færdige ved en kernetemperatur på 97-98° C.

Vi ønsker dig god bagning. Husk at dele dit resultat med os på Instagram med #bedsttilbroed.

Emner

  • Mad

Relateret materiale