Skip to main content

Enjay i två tyska klimatfinaler - samma dag

Pressmeddelande   •   Mar 05, 2020 09:34 CET

Nils Lekeberg, Jesper Wirén

Det Malmöbaserade cleantech-företaget Enjay är en av tio finalister till det tyska energieffektiviseringspriset Perpetuum 2020 Energy Efficiency Awards. Finalen är i Berlin den 10 mars. Sedan tidigare är Enjay i final i en av världens största tävlingar för startups inom klimat och miljö-teknik, SET 2020, som också hålls i Berlin – samma dag.


Enjay, som är det enda svenska företaget i båda finalerna, har utvecklat världens första lönsamma återvinningsbatteri för restaurangventilation. Tekniken heter Lepido och har potential att minska det årliga globala utsläppet av koldioxid med en procent.


–Uppmärksamheten som vi får av branschen och olika organisationer nu är väldigt uppmuntrande. Det visar att vi verkligen gör något unikt och underlättar för oss att komma ut på den europeiska och globala marknaden, säger Jesper Wirén, Enjays vd och grundare.


Perpetuum 2020 Enery Efficiency Awards delas ut av DENEFF, det tyska branschinitiativet för energieffektivisering. I juryn sitter representanter för flera organisationer och företag som engagerar sig i klimatfrågan genom att minska energin som förbrukas varje år. Enjay och Lepido har potentialen att minska de globala utsläppen av koldioxid med en procent fram till 2050.

SET 2020 är en av världens största tävlingar för start-ups inom klimat och miljöteknik med över 570 tävlande från 90 länder.


– För att nå våra mål måste vi etablera oss på så många marknader som möjligt. Mottagandet i en så viktig marknad som Tyskland är ett stort steg på vägen, säger Jesper Wirén.

Lepido lanserades i Skandinavien under 2019 och används redan nu av bland andra Burger King, Chop Chop, Clarion och Vasakronan. Ett antal pilotprojekt har även påbörjats inom andra segment som shoppingcentra och kryssningsfartyg.

Enjay är ett Malmöbaserat miljöteknikföretag grundat 2015 som är specialiserade på energieffektivisering. Enjays första innovation Lepido®, lanserades 2018, och är världens första lönsamma energiåtervinningsenhet för restaurangventilation. Lepido® möjliggör en minskning av det globala utsläppet av växthusgaser (CO2) på 500 000 000 ton (0,5 Gigaton) per år, vilket motsvarar cirka 1% av det prognosticerade globala utsläppet av CO2 år 2050.