Skip to main content

Skånsk miljöinnovation finalist i global klimat-tävling

Pressmeddelande   •   Mar 03, 2020 09:32 CET

Enjay -Finalist i SET 2020

Bakom SET 2020 står den tyska energimyndigheten (DENA) och World Energy Council. Tävlingen, som avgörs i Berlin den 24 mars, har lockat över 570 deltagande företag från 90 olika länder. Enjay är med sin innovation Lepido en av fem finalister i kategorin energieffektivisering.


–Vår finalplats i SET 2020 ger oss tillgång till ett fantastiskt globalt nätverk och hjälper oss med vår lansering på den europeiska marknaden, säger Jesper Wirén, Enjays vd och grundare.

Finalisterna har utsetts av en internationell jury med representanter från näringsliv, forskning och myndigheter. Bland andra så ingår Angela Wilkinson, vd för World Energy Council, Antje Danielsson från MIT Energy Initiative och Virgins miljöchef David Addison.

Energin som går att återvinna i en genomsnittlig restaurang uppgår till 85.000 kWh per år, vilket innebär en minskning av utsläppen av koldioxid med cirka 33 ton. Det motsvarar cirka en procent av de prognosticerade globala utsläppen 2050 om alla världens 15 miljoner restauranger utrustas med Lepido.

–Nu är målet att etablera oss på så många stora marknader som möjligt så att tekniken kan få maximalt genomslag, säger Jesper Wirén.

Lepido lanserades i Skandinavien under 2019 och används redan nu av bland andra Burger King, Chop Chop, Clarion och Vasakronan. Ett antal pilotprojekt har även påbörjats inom andra segment som shoppingcentra och kryssningsfartyg.

Enjay är ett Malmöbaserat miljöteknikföretag grundat 2015 som är specialiserade på energieffektivisering. Enjays första innovation Lepido®, lanserades 2018, och är världens första lönsamma energiåtervinningsenhet för restaurangventilation. Lepido® möjliggör en minskning av det globala utsläppet av växthusgaser (CO2) på 500 000 000 ton (0,5 Gigaton) per år, vilket motsvarar cirka 1% av det prognosticerade globala utsläppet av CO2 år 2050.