Skip to main content

På utställningen Använd hjärnan! gympar vi hjärnan tillsammans

Lehdistötiedote   •   Loka 12, 2018 12:00 EEST

Den 13 oktober öppnas utställningen Använd hjärnan! i Heureka. På utställningen gör vi tillsammans saker som är bra för hjärnan. Här får man tips om hur man ska ta hand om sin hjärna och främja sin egen hjärnhälsa. Utställningen är producerad i samarbete med Hjärnförbundets projekt Unika hårdskivan.

Huvudkontoret varnar: den här utställningen lämnar spår hjärnan!

Utställningen består av olika spel och uppgifter som utmanar hjärnan och som besökarna löser tillsammans i grupper på 2–5 personer. Samarbete och interaktion med andra människor är speciellt viktigt för hjärnans utveckling. Vid utställningens ingång hämtar gruppen en bärbar hjärna i garderoben. Den fungerar som en nyckel till utställningsobjekten och förändras under utställningsbesökets gång. Härifrån kommer också utställningens finska namn Aivot narikasta!

”Avsikten med utställningen är att visa att hjärnan utvecklas och lär sig genom hela livet, och att alla kan påverka sin egen hjärnas hälsa med sina egna handlingar. Vi hoppas också att utställningsbesöket i sig får besökarna att göra saker som är bra för hjärnan och att utställningsupplevelsen skapar välbehag och på så sätt stödjer hjärnans välmående, säger projektchef Heidi Rosenström.

På utställningen får besökarna röra på sig, koppla av, handarbeta, spela i ett band eller dansa populära danser från olika tidsperioder. Tankenötter, känslor, sinnen och sömnens betydelse för hjärnan är viktiga komponenter på utställningen. Precis som skrattet! På utställningen får man kunskap om blodcirkulationen, som är nödvändig för hjärnans verksamhet, om hjärnans uppbyggnad och funktion samt om hjärnans utveckling, som pågår hela livet från vaggan till graven.

Författare Laura Ruohonens dikter (översatta till svenska av Annika Sandelin) bjuder på en ny utställningsupplevelse och guidar besökarna till utställningens olika teman.Här är ett exempel på dikterna på utställningen:

Huvudsaker
Huvudet är inte allt
- det sku vara huvudlöst -
Mänskan har ju också rygg
och hals att sträcka graciöst
Hon har mage och en bak
ben som kan ta långa kliv
tår och fingrar tiofalt
I allting bubblar snillrikt liv!

Utställningen har planerats och producerats på Heureka i samarbete med Hjärnförbundets projekt Unika hårdskivan. Utställningen öppnas 13.10.2018 och pågår till år 2020.

På öppningsdagen lördagen den 13 oktober kl. 11–17 ordnar Heureka också ett finskspråkigt trafiksäkerhetsevenemang för hela familjen, Älliä liikenteeseen.
Mer information om evenemanget:www.heureka.fi/event/allia-liikenteeseen/

Mer information om utställningen:

Utställningens projektchef Heidi Rosenström, heidi.rosenstrom@heureka.fi, tfn 040 9015 213

https://www.heureka.fi/utstallning/anvand-hjarnan/?lang=sv

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://www.mynewsdesk.com/fi/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.