Skip to main content

​Krama dig friskare under Hjärtveckan

Blogikirjoitus   •   Huhti 22, 2017 13:09 EEST

Beröring och kramar är en stor kraftresurs i mitt liv. I allmänhet är det kanske inte jag som börjar kramas, men de ger mig enormt mycket stabilitet och glädje i min vardag. Mina bästa vänner är sådana, som ömt tränger sig in på mitt personliga revir och kramar till. Det är i allmänhet krambrist som är förklaringen till trista upplevelser.

Då en eller flera personer ungefär i höjd med bröstkorgen lindar armarna om varandra, sker under. Hjärnan utsöndrar lyckohormoner som ökar välbefinnandet och känslan av närhet. Självförtroendet ökar. Också en kort kram förebygger hjärtsjukdomar, och att krama en närstående kan sänka blodtryck och puls.

Vad kan alltså vara bättre verksamhet under Hjärtveckan 23.–30.4. än att kramas. Själv börjar jag med att krama familjen, vännerna och arbetskamraterna. Efter det går jag kanske till järnvägsstationen med en skylt och börjar krama främlingar och på valborgsmässoaftonen organiserar jag en gruppkram och delar en bild av den på sociala medier. Och medan vi kramas berättar jag om, vilka fina hälsogärningar vi utför. Kanske också någon ansluter sig som medlem, då de möts att ett så här varmt gäng!

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti