Skip to main content

Royal Caribbean till Göteborg för första gången

Press Release   •   Apr 02, 2009 08:36 BST

Intresset för Göteborg som kryssningsdestination ökar stadigt. Nu har även de riktigt stora kryssningsrederierna fått upp ögonen för staden. Nästa år kommer Royal Caribbean, världens näst största kryssningsrederi, till Göteborg för första gången.

Allt fler vill kryssa till Göteborg. I år är ett rekordår med 32 anmälda anlöp och cirka 30 000 passagerare. Och trenden håller i sig. Redan nu är lika många fartygsanlöp anmälda för 2010. Eftersom det är mycket större fartyg som kommer nästa år beräknas antalet passagerare stiga till 45000.

- Ökningen beror till stor del på att Göteborgs Hamn och Göteborg & Co aktivt samarbetar för att marknadsföra Göteborg som kryssningsdestination, säger Åsa Burman, chef för för kryssning i Göteborgs Hamn.

Den stora nyheten nästa år är att det amerikanska kryssningsrederiet Royal Caribbean besöker Göteborg för första gången. Rederiet är världens näst största efter Carnival. Hela nio anlöp är inbokade med det 292 meter långa och 40 meter breda fartyget Jewel of the Seas. Fartyget tar 2300 passagerare och 900 personer i besättningen. Majoriteten av resenärerna är amerikanare och engelsmän.

Turen startar i London och fortsätter till Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors, St Petersburg, Tallin, Göteborg och sedan åter till London.

Kryssningsturismen innebär intäkter för Göteborg. En genomsnittlig kryssningsturist spenderar omkring 900 kronor. Det innebär att Göteborg kan räkna med cirka 25 miljoner kronor i intäkter från kryssning i år och nästan dubbelt så mycket nästa år.

Kryssningspassagerarna väljer ofta att göra en klassisk rundtur i staden som besöks. Shopping står också högt på agendan. I Göteborg lockar också sevärdheter i omgivningarna som till exempel Marstrands fästning och Gunnebo slott.

I det bifogade dokumentet finns en tabell som visar antal kryssningsanlöp och passagerare till Göteborgs Hamn den senaste tioårsperioden.

För mer information, kontakta Cecilia Carlsson, pressansvarig Göteborgs Hamn, tfn 031-731 22 45.

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://www.mynewsdesk.com/com/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.