Press release -

Grundfos Serbien renser og genbruger eget spildevand

Banebrydende teknologi kommer i anvendelse, når fabrikken i Indjija sender vand i cirkulation mellem produktionen og eget rensningsanlæg.

Grundfos vil være pionerer for løsninger på verdens vand- og klimaudfordringer og åbner nu et sjældent og teknisk sofistikeret rensningsanlæg på et af Serbiens største fabriksområder.

Det nyopførte Grundfos BioBooster-anlæg skal fremover rense al husholdningsspildevand fra Grundfos’ fabrik i den serbiske by Indjija, hvilket svarer til 60-70 procent af kompleksets spildevand. Dertil kommer yderligere vandteknologier, herunder opsamling af regnvand, således at fabrikkens ambition om et lukket kredsløb med minimalt vandaftryk rykker endnu nærmere.

- Det er meget vigtigt for os, at vi har en virksomhed som Grundfos, der kerer sig om miljøet og tilhører den absolutte elite i udviklingen af moderne teknologi. Dette viser, at Indjija er et sted, hvor virksomheder har alle muligheder for at avancere. Vi vil fortsætte med at yde maksimal støtte til projekter som dette, siger Vladimir Gak, borgmester i Indjija.


Ambitiøse vandmål

Globalt sigter Grundfos efter at halvere sit eget vandforbrug inden 2025 og spare mere end 50 milliarder kubikmeter vand inden 2030. Vandeffektivitet og -rensning udgør kernen i ambitionerne med fabrikken i Indjija som ledende eksempel.

- Vi har investeret stort her i Indjija, fordi det er det rigtige at gøre. Som virksomhed har vi en forpligtelse til at gå forrest og rense vores eget vand – for at feje for egen dør, om man vil. Jeg er overbevist om, at det her kan blive en stor inspiration for resten af koncernen og for andre virksomheder, siger Veljko Todorović, fabriksdirektør, Grundfos Serbien.


Markant milepæl

Fabrikken i Indjija fremstiller årligt mere end fire millioner pumpeenheder og er Grundfos’ tredjestørste produktionsanlæg globalt. Dermed giver de nye tiltag frem mod et lukket kredsløb et eksempel i stor skala på, hvordan fabrikker kan udvikle sig bæredygtigt.

- Det er en markant milepæl, og jeg takker alle, der har hjulpet med at nå den. Vi er de første, der implementerer teknologien i området, og vi ønsker at inspirere alle til at beskytte miljøet i hele regionen. Vi ser frem til et fortsat godt samarbejde med de lokale myndigheder, siger Stéphane Simonetta, Group Executive Vice President, COO, Grundfos.


10 år i Serbien

Åbningen af BioBooster-anlægget falder sammen med fejringen af Grundfos Serbiens 10-års jubilæum. Det har været et eksplosivt årti, hvor Grundfos har opnået top-10-status blandt Serbiens eksportvirksomheder og skabt mere end 750 nye jobs i lokalområdet.


Yderligere oplysninger:
Frank B. Winther, Communication Director, Grundfos
M: +45 2199 6240
E: fwinther@grundfos.com