Press release -

Rent vand til fiskerlandsbyer i Uganda

Samarbejde fører til forbedret adgang til rent vand, bedre sanitet og færre vandbårne sygdomme for 45.000 indbyggere i Buikwe-distriktet.


For fiskerne og deres familier i Nkombwe betyder en god fangst alt. Det samme gør adgangen til rent og billigt vand. Mandag den 22. marts fejrer landsbyen, at 45.000 mennesker nu har fået adgang til rent vand i Buikwe-distriktet - et område, der dækker 39 fiskerlandsbyer.

Resultatet er opnået gennem udviklingsprogrammet Buikwe Distrikts Fishing Communities Development Programme (BDFCDP), der er støttet af Ugandas vand- og miljøministerium og med økonomisk og teknisk støtte fra den islandske ambassade og i samarbejde med blandt andre NGO Water Mission samt vandteknologivirksomheden Grundfos.

- Med støtte fra partnere, især Water Mission, den islandske ambassade og Grundfos, kan Buikwe-distriktet fejre, at det nu er muligt at levere rent vand til befolkningsgrupper i fiskeriområder, siger Kigongo Mathias, formand i Buikwe District, og fortsætter:

- Flere børns sundhed sikres, og de kan komme i skole. Kvinder og mænd bliver mere produktive med de generelle levevilkår, der dagligt forbedres. Generelt har udviklingsprogrammetmedført en ny optimisme i fiskersamfundene, hvor folk nu kan ane en lys fremtid. Jeg sætter pris på alle, der er involveret i denne ædle sag.


Langsigtet finansiel model

Indbyggerne henter vand ved elektroniske vandposter, der er drevet af i alt 107 Grundfos AQTaps – også kaldet vandautomater eller Water ATMs. Betalingen klares ved automaterne, hvor priserne er sat lavt og kontrolleres af de lokale myndigheder. Denne finansielle model er del af en langsigtet plan, der skal sikre pålidelig drift og nødvendigt vedligehold.

Vand- og sanitetsløsninger er blevet installeret i delregionerne Najja, Ngogwe, Nyenga og Ssi langs de nordlige kyster af Victoriasøen. På grund af de nye vandordninger er adgangen til rent drikkevand steget fra 58 procent i 2015 til 77 procent i 2018.

- Resultaterne viser tydeligt den forskel, vi kan gøre, når de rigtige partnere slår sig sammen og deler deres kernekompetencer. Vi ønsker at forbedre levevilkårene i disse fiskersamfund og adgang til rent vand er, som et grundlæggende menneskeligt behov, det fundament, hvorfra vi kan forfølge vores ambitioner om at forbedre sundhed, uddannelse og beskæftigelse i Buikwe, siger Unnur Orradóttir Ramette, Islands ambassadør i Uganda.


Et bredt engagement

Projektet er del af en større indsats for at forbedre vandsituationen i Afrika gennem joint ventures mellem lokale og internationale partnere.

- Projektet har givet mulighed for at levere langsigtede kvalitetsløsninger inden for rent vand til samfund, der ikke har adgang til rent vand. Det har vi gjort ved at sætte vores viden om soldreven vandteknologi og innovativ ledelse i spil. Vi er dedikeret til et fortsat samarbejde med partnere, så levevilkårene forbedres for mennesker, der mangler rent vand i Uganda og andre steder, siger Michael Bazira, Country Director, Water Mission Uganda.

For at skaffe den nødvendige adgang til vandressourcer er 23 borehuller og en beskyttet kilde blevet etableret med 24 soldrevne mini-rørsystemer og Grundfos-pumper.

- Det er absolut nødvendigt, at vi fortsat bidrager med vores tekniske ekspertise og innovative løsninger til projekter som dette. Jeg er taknemmelig for, at vi har haft mulighed for at arbejde med yderst ambitiøse partnere, der deler vores vision om at fremme FN’s verdensmål nummer 6. Vi ønsker at implementere innovative og effektive løsninger, der gør en reel forskel. Ikke kun i Uganda, men i hele Afrika syd for Sahara, siger Mads Nipper, CEO og Group President, Grundfos.


Yderligere information:

Frank B. Winther, Director Group Communication
M: +45 2199 6240
E: fwinther@grundfos.com