A Ford arra programozza robotjait, hogy segítsék egymás és az emberek munkáját a Fiesta gyártósorán

News   •   Sep 30, 2019 15:32 CEST

Co-botok a Ford Fiesta gyártósoron

2019. szeptember 30. – A Ford első alkalommal használ együttműködő robotokból álló csapatot, ami a kölni mérnökök mellett azon dolgozik, hogy minden egyes Ford Fiesta fényezése tökéletes legyen.

A hat co-bot előre megkoreografált mozdulatsorral, alig 35 másodperc alatt végzi el a karosszéria teljes felületének homokcsiszolását. Ez a kezdeményezés nem váltja ki az élőmunkát, de lehetővé teszi a folyamatot felügyelő dolgozóknak, hogy idejüket összetettebb feladatokra fordíthassák, illetve megkíméli őket a monoton, ismétlődő munkafolyamatokkal járó kifáradástól.

„A co-botok éppúgy érzékelik, hogy mikor kell nagyobb erőt használni, ahogyan mi is, de könnyebben elérik a nehezen hozzáférhető helyeket, például egy tetőlemez közepét,” mondta el Dennis Kuhn, a Ford Európa vezető gyártásirányító mérnöke.

Az összes co-bot Universal Robots UR10 típusú – ez a legnépszerűbb modell a világon –, melyeket a Ford eddig az audiorendszer hangfalainak és mélynyomóinak polírozásánál alkalmazott. Az immár a fényezőműhelyben dolgozó robotkarokon 3D nyomtatóval készített puha, rugalmas réteg van a csiszolópapír alatt, ezért a co-bot az emberi kéz ügyességével és precizitásával képes elvégezni a rábízott feladatot.

A gyártási folyamat során minden egyes Fiestát megmerítenek egy különleges medencében, ahol megkapják a tíz évnél is többet kibíró korrózióvédő réteget. A fürdő után azonban maradhatnak apró, szabad szemmel észrevehetetlen foltok a felületen, amiket tapintás útján lehet kiszűrni. Ekkor lép színre hat darab co-bot, amelyek lecsiszolják ezeket az egyenetlenségeket és felporszívózzák a maradék port. A munkafolyamat végén az utolsó ellenőrzést két dolgozó végzi, és csak ezután kerülhet fel a karosszériára az alapozó festékréteg.

A főleg lapos felületekből álló hangfalak és audioberendezések gyártásánál elég volt egy co-bot segítsége is. Ám a szabálytalan körvonalú karosszériákat összeállító, mozgó gyártósoron való alkalmazásukhoz teljesen új megközelítést kellett használni.

„Több hétig tartott a co-botok telepítése és beprogramozása, hogy összehangolt mozgással csiszolják át a Ford Fiesta karosszériáját. A feladatot az is nehezíti, hogy a karosszéria egy pillanatra sem marad mozdulatlan a gyártósoron,” mondta Detlev Dahl, a Dahl Automation vezérigazgatója. „De éppen itt érvényesül a co-botok alkalmazkodó képessége, illetve az általunk – az egyik legelső Universal Robots tanúsítvánnyal rendelkező rendszerintegrátorként – felhalmozott hatalmas tapasztalat. Miután a co-botok megtanulják a mozdulatsort, soha sem hibáznak.”

A Ford vizsgálja a co-botok további alkalmazási lehetőségeit a vállalat Valenciában és Krajovában működő üzemeiben is. A cég régóta használ a gyártósoron dolgozó munkások kisegítésére programozott co-botokat olyan összetett feladatok elvégzésére, mint alengéscsillapítók beszerelése az autóba, illetve a gyújtógyertya beszerelése a motorba, sőt a Ford már bevezetett egy “Survival” nevű önvezető robotot is.

Attached Files

Word document

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.