Bill Ford a Michigan Vasutállomás Épület előtt

A Ford megvásárolta az ikonikus Michigan Központi Pályaudvar épültét, hogy az legyen majd a cég intelligens, összekapcsolt jövőjén dolgozó New Detroit Campus főépülete

DETROIT, Michigan, 2018. június 20. – A Ford Highland Park üzeme segített létrehozni az amerikai középosztályt a múlt század első feélben. A Ford dolgozói építették ugyanis Willow Runban azokat a repülőgépeket és tankokat, amelyek segítettek megnyerni a második világháborút és megalapozni az amerikaiak jólétét. Családok nemzedékei dolgoztak a 100 éves Rouge gyárban, kerekekre téve a világot és elősegítve a középosztály megerősödését.

Most, hogy a vállalat egy új korszak küszöbén áll, Detroit Corktown negyede is újra belekerül a végkeringésbe a Ford jóvoltából. Az új Corktown Campus olyan központ lesz, ahol a Ford és partnerei együtt dolgoznak majd az önvezető és elektronikus járműveken, illetve a városi közlekedési szolgáltatások és mobilitási megoldások kifejlesztésén – köztük az okos, összekapcsolt járművekkel, utakkal, parkolókkal és tömegközlekedéssel.

Ezen a héten, amikor a Ford Motor Company 115. születésnapját ünnepli, a vállalat hivatalosan is bejelentette a Michigan Központi Pályaudvar megvásárlását.

„A Michigan Központi Pályaudvar egy olyan hely, ahol sokat megtudhatunk Detroit múlt századi történelméről,” mondta Bill Ford, a vállalt ügyvezető elnöke. „A Fordnál szeretnénk segíteni e történet következő fejezetének megírását - Corktownban együtt dolgozva a legjobb start up-cégekkel, a legnagyobb tehetségekkel, és azokkal a gondolkodókkal, mérnökökkel és problémamegoldókkal, akik másként látják a dolgokat – annak érdekében, hogy mi alakíthassuk a közlekedés és fuvarozás jövőjét.”

A Michigan Központi Pályaudvar megvásárlásával egy időben a Ford megvette az egykori detroiti tankönyvelosztó raktár épületét, egy régi színesfém üzem telephelyét és egy felújított, egykori corktowni gyárnak az épületét, ahol ezentúl a Ford elektromos és önvezető járművekkel foglalkozó üzleti részlegei működnek majd.

„Ami az ipari korszakban Rouge volt a Ford számára, az lehet most Corktown az információs korszakban,” vélekedett a Ford elnök-vezérigazgatója, Jim Hackett. „Ez lesz az a tesztközpont, ahol a Ford és partnerei kidolgozzák és tesztelik azokat a szolgáltatásokat és megoldásokat, amelyeket használva az emberek élni és közlekedni fognak a jövőben - ezzel létrehozva egy dél-kelet michigani mobilitási folyosót, ami nyugat felé Dearborntól Ann Arborig, keleti irányban pedig Detroitig nyúlik majd.”

A Ford több mint 100 000 négyzetméter terület megszerzését tervezi Corktownban, aminek háromnegyedén osztoznak majd a partnerekkel. 2022-ig nagyjából 2 500 Ford dolgozó – többségükben a mobilitási csapat tagjai – költözik majd be a corktowni központba, de a partnerek, illetve más vállalkozások további 2 500 alkalmazottjának is marad elég hely. A fennmaradó 30 000 négyzetmétert közösségi és kiskereskedelmi célokra, illetve lakások kialakítására használják majd. Ez a projekt az állammal és a helyi önkormányzattal kialakított, erős partnerségnek köszönhetően jön majd létre.

A Michigan Központi Pályaudvar és más, corktowni ingatlanfejlesztések létfontosságúak a Ford jövője szempontjából, hiszen a vállalat éppen azt tanulmányozza, miként változnak a városi közlekedési illetve szállítmányozási trendek, az új közlekedési módok milyen szerepet játszanak a városok új életre keltésében. Az pedig, hogy egy feltámadóban lévő amerikai város központjában helyezkedik el, segít majd a Fordnak magához csábítania azokat a tehetségeket, start up-cégeket, és mérnököket, akik szeretnének ezzel foglalkozni és együtt dolgozni a vállalattal.

Ugyanakkor a Ford folytatja a 2016-ban elkezdett Dearborn Campus Átalakítási tervét is. A tervek szerint idén nyáron átadják a 14 000 négyzetméteres Wagner Place épületet nyugat Dearbornban, hasonlóan a Ford Termékfejlesztési Campusán kialakított, új vezetésdinamikai laboratóriumhoz. Emellett a hosszútávú Dearborn projekt továbbra is összehozza majd a legfontosabb munkacsoportokat egy campusra, beleértve a vállalat termékfejlesztés csapatait is.

Okosjárművek egy okos világ számára

Miközben a városok a népességrobbanással, az elöregedő infrastruktúrával és az új technológiákkal próbálnak megbirkózni, rohamosan változik az is, ahogyan az emberek közlekednek. Ahelyett, hogy az új technológiát egyszerűen integrálná a korosodó közlekedési rendszerbe, a Ford jövőképe friss szemlélettel közelít ahhoz a kérdéshez, hogy az egész fuvarozási rendszer miként hasznosíthatja azokat az új ötleteket, amik segítenek az embereknek jobb és hatékonyabb életet élni.

A fuvarozás jövője nem csupán új – akár önvezető - járműveket igényel. Ez a jövő okos járműveket igényel, amelyek képesek kommunikálni az egyre intelligensebb és összekapcsoltabb világgal. Ezért fejleszti a Ford a Fuvarozási Mobilitási Felhőt (Transportation Mobility Cloud) – ami nyitott platform a különféle szolgáltatások közti információáramlás és tranzakciók vezérlésére –, hogy segítsen optimalizálni a különféle közlekedési módokat a városokban. A vállalat elkötelezett amellett is, hogy a járművek képesek legyenek kommunikálni a megfelelő technológiával rendelkező környezetükkel a CO2-kibocsátás és az utak zsúfoltságának csökkentése, illetve a biztonság növelése érdekében.

Corktownban a Ford erőfeszítései városi környezetben összpontosulnak, így a technológiákat ugyanabban a környezetben tesztelik, ahol az új ötleteket alkalmazni kell majd. A campus magában hordozza annak lehetőségét, hogy segítsen Detroitnak újra a „világ mobilitási fővárosává” válnia – ezzel pedig jó irányba mozdítani a közlekedés és fuvarozás jövőjét is.

„Olyan campust tervezünk, ahol virágzik majd a feltörekvő ágazatok vagyis a vállalatok, oktatási szervezetek, befektetők és újítók együttműködő ökoszisztémája,” nyilatkozta Hackett. „Csapatunk egy része itt lakik és dolgozik majd e közösségben, együtt azokkal a vásárlókkal és szomszédokkal, akiknek az életét igyekeznek megkönnyíteni.”

A közösségért dolgozva

Míg a Ford corktowni befektetései központi szerepet játszanak a vállalat hosszú távú terveiben, kifejezik a vállalat elkötelezettségét is Detroit városa, illetve annak jövője iránt. Ebben a nagyszabású tervben a Michigan Központi Pályaudvar, mint a fejlődés és a lehetőségek jelképe van jelen.

A Ford pályaudvarral kapcsolatos terveiben szerepel a nagycsarnok eredeti állapotának helyreállítása; helyi boltok és éttermek becsábítása, és új lakások kialakítása is ezen a felszálló ágban lévő környéken. A pályaudvar az emberek számára élvezhető közösségi tér lesz, amivel kapcsolatban a jövőben további részleteket tesznek majd közzé. A Ford elkötelezett a corktowni lakosokkal és vállalkozásokkal történő egyeztetés mellett, hogy az ingatlanfejlesztés garantáltan összhangban legyen a közösség hagyományaival és illeszkedjen a negyed újjászületését szolgáló más, tervezett fejlesztésekhez is.

„Ahogyan Dearborn, úgy Corktown is különleges helyet foglal el a szívemben,” mondta el Bill Ford. „Henry Ford egy bevándorló fia volt; az ő apja, William Ford Corkból jött át ide az írországi éhínség idején. A hozzá hasonló bevándorlók – akiknek a reményen kívül szinte semmijük se volt - egyik célállomása volt Corktown. Egy olyan hely, ahol az álmaikat valóra válthatták. Ezt szeretnénk ismét megvalósítani a városban – egy új jövőt építeni együtt.”

A Michigan Központi Pályaudvar volt a fő, nagyvárosok közti, intercity utasforgalmi pályaudvar Detroitban. A Michigan Central Railroad megrendelésére épített állomás az egykor Detroit belvárosában fekvő, de 1913 decemberében leégett pályaudvar helyettesítésére épült. A hivatalosan 1914 január 4-én átadott állomás az Amtrak vonalak 1988-as megszűnéséig működött. A 70 méter magas, 13 emeletes irodaházzal épített pályaudvar megnyitásakor a legmagasabb volt a világon.

A felújítási munkák elkezdése előtt a Ford két napra megnyitja a Michigan Központi Pályaudvart a látogatók előtt június 22-e és 24-e között. A túra legérdekesebb állomásai a következők:

• Kiállítás: A vendégek a Detroit Historical Society-vel közösen szervezett kiállításon ismerhetik meg a Michigan Központi Pályaudvar és Detroit gazdag történelmét a kiállított képek, szövegek és tárgyak segítségével, miközben átélhetik a grandiózus épület hangulatát is. A kiállításon megjelennek a mai Corktown hangulatát megragadó művészek alkotásai is.
  • Önálló túra: A vendégeknek lehetőségük lesz önállóan bejárni az egész első emeletet, ahol az állomásról készült régi képeket a mai állapotot mutató fotók mellett láthatják majd.
  • Dokumentumfilm: A látogatók láthatják majd elsőként a „Detroit: a feltámadó város” című, a HISTORY csatorna számára készített dokumentumfilmet, ami a helyi lakosok elbeszélései alapján mutatja be Detroit és a Michigan Central felemelkedését, hanyatlását, majd újbóli feltámadását. A dokumentumfilmet július elsején, keleti idő szerint reggel kilenckor sugározza a HISTORY.
  • Közösségi tér: A pályaudvar épületében a Ford közösségi programoknak ad otthont a Ford Alapítvány partnerségével, ahol lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a corktowni művészek és a helyi fiatalok is. A programok közt lesz élő falfestmény készítés corktowni művészek és egy hallgatói STEAM munkacsoport közreműködésével.

A Ford Motor Company globális autóipari és mobilitási vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. Az összesen mintegy 202.000 alkalmazottat foglalkoztató, világszerte 62 gyártóüzemet működtető vállalat alaptevékenysége a Ford személyautók, haszongépjárművek, SUV-k és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók gyártása, értékesítése, finanszírozása és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. Ugyanakkor a Ford lendületesen dolgozik az új lehetőségek kiaknázásán is a Ford Intelligens Mobilitás terv alapján, aminek célja, hogy piacvezetővé tegye a vállalatot a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan működő autók, a vásárlói élmény és az adatfeldolgozás területén. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. Amennyiben több információra van szüksége a Ford termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company szolgáltatásairól, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 52.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 66.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.