Skip to main content

Færøviks "Maos rike" til Nederland og Danmark

Pressemelding   •   des 17, 2013 07:35 CET

Maos rike til Nederland og Danmark
Det nederlandske forlaget Uitgeverij Ad. Donker har kjøpt rettighetene til Torbjørn Færøviks bok 
Maos rike – En lidelseshistorie. Boken er tidligere publisert i Danmark, hvor kritikerne har lovprist Færøviks velskrevne innblikk i Maos Kina.

Norsk suksess
Også i Norge har den kritikerroste boken blitt tatt godt imot. Maos rike vant Brageprisen i 2012 og er foreløpig trykket i et opplag på 18 800 eksemplarer.

Under Maos styre ble millioner av mennesker ofret på revolusjonens alter. Bare under Det store
spranget (1958 – 1961) led mer enn førti millioner mennesker sultedøden. I de senere år har ny forskning og modige enkeltmennesker kastet nytt lys over denne fasen i Kinas historie. Mesterlig og intenst forteller Færøvik om det som skjedde. Han gjør i boken rede for konsekvensene av den brutale politikken, samtidig som han forklarer hvordan det kunne skje.

 

Fra kritikkene:

"’MAOS RIGE’ er ikke grundforskning, men fremragende, forskningsbaseret formidling. Foruden en stor, nyere litteratur bygger den på førstehåndsvidner og interview med aktører fra Kulturrevolutionen,
som forfatteren selv har foretaget. Genremæssigt ligger den imellem biografien og den politiske
historie og veksler fint mellem skildringen af Mao, også som privatmand i sine luksusvillaer og med unge konkubiner til at forlyste sig, og konsekvenserne af hans politik.(...) Det er sjældent, man ikke kan løsrive sig fra en historiebog, men det er tilfældet her. Med opspilede øjne følger man det groteske og grusomme spil med et helt folks skæbne.

Claus Bryld, Politiken

 "Færøvik er en god formidler, der elegant binder de mange kilders udsagn om Mao sammen til en overskuelig helhed, og det er netop bogens fortjeneste. Den giver et næsten komplet overblik over de hundreder af bøger, der er skrevet om Mao og Kina, og over den nyere forskning i denne kinesiske dæmons liv og gerninger. En personlig beretning kan det af indlysende årsager ikke blive. Men det er
en værdifuld, velskrevet og underholdende bog, som giver læseren et veldokumenteret indblik i Maos tid i Kina."
Tor Tolstrup, Jyllands-Posten

 

"... læs den norske historiker Torbjørn Færøviks dybt fascinerende beskrivelse af Maos rige, hvor mindst 40 millioner døde under Det Store Spring 1959-60 og Kulturrevolutionen 1965-75. Det er simpelthen en af de bedste bøger om det emne på dansk."
Ekstra Bladet

 "Styrken ved boka er dens solide kildegrunnlag som gjør forfatteren i stand
til å fullføre sitt ambisiøse prosjekt: Å beskrive lidelsene uten ideologisk
omsvøp. Forfatteren er en av våre fremste sakprosaister, og i Maos rike
kombinerer han omfattende kunnskaper og sin særegne evne til å fortelle
historier. Resultatet er en levende og kritisk beretning om menneskelig lidelse
under Maos styre."
Bragejuryen, Brageprisen

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar