Gå videre til innhold
Hvorfor er kjemien ond, professor?

Pressemelding -

Hvorfor er kjemien ond, professor?

Forråtnelse, svettelukt, extacy, gifter, rusmidler, ond og brå død.
Med fokus på den onde siden av kjemien håper Ulf Ellervik at folk skal innse hvor spennende kjemi er.


Kjemiprofessor Ellervik mottok Pi-prisen 2010 for boka Ond kjemi – beretninger om mennesker, mord og molekyler. Pi-prisen deles ut i Sverige for å fremme populærvitenskapelig kvalitetslitteratur innenfor naturvitenskapen. Kjemien er ingen ond vitenskap, tvertimot, men i denne boka, som nå foreligger på norsk, har de mørke aspektene ved kjemi fått danne utgangspunkt for en diskusjon om hverdagens kjemi, ispedd kulturhistorie, anekdoter, og fortalt med et stort glimt i øyet.

Jeg tror at alle som liker krim vil like min bok, har forfatteren uttalt. Så har han også fått en kjent svensk krimforfatter og kriminolog, Leif GW Persson, til å skrive forordet.

Boka inneholder alt som kiler fantasien innenfor kjemiens verden. Var det de giftgrønne tapetene som tok livet av Napoleon? Hvorfor er en rekke kjente malerier påstrøket pulverisert mumie? Hvorfor bør man ikke drikke sauvignon blanc-viner på tigersafari? Hvordan kan det ha seg at et stoff som lokker fluer til døde kropper også finnes i visse parfymer? Kan man dø av å drikke for mye vann?

– Undersøkelser viser at mange mennesker feilaktig oppfatter kjemi som et vanskelig, eller enda verre, uviktig emne, sier Ellervik. – Skal man derimot få folk til å skjønne at Wow, dette er jo kjempespennende! så må man utgå fra det som vekker interesse. Da kom jeg på at ondskap kunne være tema for min bok. Det rommer både gifter, stoffer og andre ting som folk synes er spennende og ekkelt. Med litt mer kjemikunnskap i allmennheten tror jeg bl.a. at vi kan minske mange av dagens miljøproblemer. Det er først når vi kan relatere til naturvitenskapen at den blir spennende og viktig, sier forfatteren.

Ulf Ellervik (f. 1969) er professor i organisk kjemi ved Lunds Universitet i Sverige. Han forsker til daglig mest på kreftceller. Hans siste bokutgivelse var Njutning: berättelser om kärlek, känslor och kemi. (Sverige, 2013). Ellervik skriver regelmessig populærvitenskapelige artikler for bl.a. Kemivärlden Biotech/Kemisk Tidskrift.

Forfatterens hjemmeside: http://ulfellervik.se/


Kontakt Cappelen Damm: Informasjonsavdelingen v/Trude Løtvedt:
416 12 022 / trude.lotvedt@cappelendamm.no  

 

 


Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.