Pressemelding -

- For mange får støyskader i arbeidslivet

- HLF er veldig glade for at Arbeidstilsynet setter fokus på støy på arbeidsplassen. Alt for mange pådrar seg unødvendige støyskader, sier Anders Hegre, HLFs generalsekretær.

Arbeidstilsynet mottar årlig nærmere 1700 meldinger om arbeidsrelaterte støyskader.  Det utgjør cirka halvparten av alle skader som meldes til Arbeidstilsynet.

Inneværende år kontrollerer Arbeidstilsynet 520 virksomheter for å redusere sjenerende og hørselskadelig støy. Det setter HLF stor pris på.

- Støyskader har toppet statistikken til Arbeidstilsynet i en årrekke. Derfor er det helt på sin plass at en rekke ulike arbeidsplasser kontrolleres, slik at man kan få redusert antall støyskader i arbeidslivet. Det vil både arbeidsgivere og ikke minst den enkelte arbeidstaker tjene på, sier Anders Hegre.

Hørselstap er den yrkessykdommen som hyppigst blir meldt til Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet er nå i gang med tilsyn i bransjene bygg og anlegg, produksjonsbedrifter og verksteder, barnehager, bakkepersonell på flyplasser samt musikk- og underholdningsbransjen.

- Hørselstap er uhelbredelig, og det er bekymringsfullt at så mange får hørselsskader på jobb. Arbeidstilsynets satsning på støy skal bidra til at virksomhetene jobber forebyggende for å redusere risikoen for hørselsskader på arbeidsplassen, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Både vedvarende høye støynivåer og impulsstøy kan gi nedsatt hørsel og øresus. Støy kan også innvirke på sikkerheten og kommunikasjonen på arbeidsplassen.

- Arbeidstakerne skal ha informasjon og opplæring om farene forbundet med støy. Når en risikovurdering viser at det foreligger helserisiko skal de ansatte ha tilbud om helse- og hørselskontroll, sier Finboe Svendsen.

I dag defineres 700.000 personer i den norske befolkningen som hørselshemmet. I 2020 vil trolig en million nordmenn høre dårlig.

HLF mener at det er naturlig å samarbeide med for eksempel arbeidstakerorganisasjoner som LO for å forebygge hørselsskader og å rehabilitere dem som har fått en hørselsskade.

- Med det økende antall hørselshemmede står vi overfor en folkehelseutfordring som vi vil utfordre de tunge samfunnsaktørene på å ta tak i sammen med oss, påpeker Anders Hegre.

Gjennom Briskeby skole og kompetansesenter i Lier, tilbyr HLF kurs til personer som har ulike hørselshemninger samt holder foredrag for bedrifter som ønsker å vite mer om hørsel og forebyggende tiltak.

Emner

  • Helse, sykepleie, legemiddel

Kategorier

  • støy
  • hørselshemmedes
  • landsforbund
  • hlf

HLF (Hørselshemmedes Landsforbund) er landets største organisasjon for personer med en funksjonsnedsettelse med sine 55.000 medlemmer. HLF organiserer høreapparatbrukere, personer med tinnitus, meniere, CI, døvblitte/sterkt tunghørte samt foreldre og hørselshemmede barn.

Kontakter

Anja Hegg

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 90568574