Pressemelding -

Forskerinteressen har ikke falt blant masterkandidater

Interessen for en forskerkarriere er stabil blant nyutdannede mastergradskandidater.

Vil færre unge akademikere bli forskere? Det har vært en bekymring i høst etter at noen undersøkelser fant tegn på en synkende interesse.

Resultatene fra NIFUs kandidatundersøkelser i 2013 og 2015 nyanserer imidlertid dette bildet. Funnene tyder på at det i perioden 2013–2015 generelt ikke ble mindre interesse for forskning blant nyutdannede mastergradskandidater. Andelen som enten arbeidet med eller mente det var veldig sannsynlig at de kom til å arbeide med forskning i løpet av de neste årene holdt seg uendret på 17 prosent.

Interessen er særlig stor blant nyutdannede naturvitere. For dem var andelen 32 prosent i 2015, om lag like høyt som to år tidligere.

For mastere i teknologiske fag (sivilingeniører) var det derimot en tendens til økt interesse for forskning, fra 10,5 prosent i 2013 til 16 prosent i 2015. Samtidig viste undersøkelsen en viss nedgang for helse- og sosialfag.

Alle de nevnte andelene gjelder summen av dem som allerede et halvt år etter eksamen hadde begynt i en forsker-, stipendiat- eller forskningsassistentstilling, eller som mente det var veldig sannsynlig at de kom til å arbeide som forsker i løpet av de nærmeste fem årene.

NIFU har sammenliknet resultatene fra de to kandidatundersøkelsene på oppdrag fra Forskerforbundet.

Her kan du lese hele notatet.

For mer informasjon, kontakt:

Liv Anne Støren, forsker I, Høyere utdanning
liv.a.storen@nifu.no
917 81 002

Related links

Emner

  • Arbeidsliv

Kategorier

  • forskning
  • høyere utdanning
  • studenter
  • forskere
  • karriere

NIFU er et uavhengig samfunnsvitenskapelig forskningsinstitutt, organisert som en frittstående, selveiende og allmennyttig stiftelse. Instituttets forskningsområder omfatter hele det kunnskapspolitiske området - fra grunnopplæring og høyere utdanning til forskning, innovasjon og kompetanseutvikling i arbeidslivet. 

Kontakter

Andreas Hardhaug Olsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver (+47) 41 66 20 86