Nyhet -

Birgit Skarstein bekämpar fördomar

- Vi är bra på jämställdhet och invandrarfrågor, men vi måste bli bättre på att synliggöra personer med funktionsnedsättning i media. Det menar Sveriges Televisions VD Eva Hamilton.

Under bokmässan arrangerade Nordens Välfärdscenter och Norden i Fokus en debatt med bland andra "ICA-Jerry" och Sveriges Televisions VD Eva Hamilton. Ämnet var hur personer med funktionsnedsättning skildras i media. En av deltagarna, Sveriges Televisions VD Hamilton konstaterar att mycket arbete återstår gällande personer med funktionsnedsättnings synlighet i media.

- Vi är medvetna om att vi aktivt måste synliggöra kvinnliga experter och invandrare som uttalar sig i egenskap av sitt yrkeskunnande, men vi är sämre på att skildra personer med funktionsnedsättning i media. Vi kan bli mycket bättre inom detta område, och arbeta på samma sätt som vi gör med jämställdhet.

Hamilton beskriver TV-serien Mot alla odds, där personer med funktionsnedsättning korsar delar av Afrika, som ett lyckat arbete av hur gruppen skildras i media. Det blev en av de starkaste serier SVT någonsin producerat, enligt henne. Däremot är det ett misslyckande varje gång offerstämpeln blir dominerande eller då en person med funktionsnedsättning får representera en hel grupp.

TV och reklam med uppdrag
Birgit Skarstein som medverkade i den norska versionen av Mot alla odds, instämmer i bilden att media måste bli bättre på att se bortom funktionsnedsättningen.

- Även i rapporteringen från Paralympics, olympiska spelen för personer med funktionsnedsättning, ryms dåliga exempel. Det är fortfarande vanligt att journalisten fokuserar mer på funktionsnedsättningen, än att personen ifråga har vunnit olympisk guldmedalj.

Skarstein valde att medverka just för att serien Mot alla odds skildrade starka människor. Det var inte synd om deltagarna och inslagen illustrerades aldrig med sorgsen musik.

- Vi var inte där på utställning, vi hade ett uppdrag.

Trivs med kändisskapet
Som huvudrollsinnehavare med Downs syndrom i en känd svensk reklamserie är Mats Melin, känd som ICA-Jerry, unik. Han har bland annat vunnit den finaste utmärkelsen inom reklambranschen, Titanägget 2012, där utdrag ur motiveringen löd: "Att ta kål på gamla fördomar kan ibland vara lika omöjligt som att flytta berg. Men om fler går samman är det ändå möjligt och för all framtid kan det förändra hur vi ser på varandra..."

- Det är kul att vara kändis med hela Sverige, men det kan vara jobbigt med långa väntetider vid inspelningarna. Jag tycker det är roligt att folk kommer fram och pratar, säger Melin som nu förbereder sin roll i musikalen Trollkarlen från Oz med premiär 2014.

Stereotypa skildringar
En annan grupp som sällan skildras i media är personer med psykisk ohälsa. Producenten Melinda Wrede ger gruppen en röst i programmet Radio Totalnormal. Hon använder sig av begreppet normopati som något sjukligt och menar att vi vill vara normala till den grad att vi liknar pappersdocker.

- En av fem har mjäll, en av fyra personer lever med psykisk ohälsa. Ändå syns sällan gruppen i media, och när de får uttala sig är det ofta i samband med brott. Radio Totalnormal medverkar till en demokratisering av det offentliga rummet. Personer med psykisk ohälsa berättar sin historia, istället för att jag som journalist ger min bild av deras liv.

Kvotering
Under seminariet diskuterades om kvotering var lösningen:

- Nej, vi ska absolut inte kvotera in personer med funktionsnedsättning i media. Varken vår anställd som är rullstolsburen eller den som har en hörselnedsättning vill förknippas med diagnosen i arbetet. De har fått jobbet för att de är bäst.

På Sveriges Television är medvetenheten stor kring dessa frågor, och en stor förbättring har skett gällande tillgänglighet som t.ex. TV-textning och syntolkning enligt Hamilton. Det vi ser i media påverkar våra uppfattningar om andra människor, menar Helgi Hjörval från Nordiska rådet, och samtliga medverkande var överens om att media måste bli bättre på att skildra personer med funktionsnedsättning och personer med psykisk ohälsa i media.

Medverkande: Sveriges Televisions VD Eva Hamilton, skådespelaren Mats Melin, känd bl.a. för rollfiguren "ICA-Jerry", Birgit Skarstein, från den norska upplagan av "Mot alla odds", Melinda Wrede, Radio Totalnormal som ger människor med psykisk ohälsa en röst i etern, statssekreterare Joakim Stymne och Helgi Hjörval, Nordiska rådet.

Här kan du se en video från debatten:

Related links

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Kategorier

  • kulturpolitikk
  • funksjonshemminger
  • media
  • personer med nedsatt funksjonsevne

Kontakter

Judit Hadnagy

Pressekontakt Kommunikationschef/Head of Communication +46 (0)70 605 5681

Relatert innhold