Pressemelding -

Vil avvikle kulldriften i Svea og Lunckefjell

Næringsminister Monica Mæland sier i forbindelse med fremleggelsen av neste års statsbudsjett at de går inn for en avvikling av driften. 

 – Etter en samlet vurdering har regjeringa kommet fram til at avvikling og opprydding av kulldriften i Svea og Lunckefjell nå er den riktige løsningen, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Skuffet bransjeforeing

Store Norske har hatt en viktig betydning i bergindustrien i Norge som kompetansemiljø og vil kunne ha mye å bidra med også i framtiden. 

- Regjeringens forslag om nedleggelse kom som en kalddusj her på høstmøtet. Allikevel ikke veldig overraskende med tanke på klimautfordringen vi alle står overfor, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter. 

Bedriften leverer ganske rent kull og kortreist kull som går til europeiske markeder. Faren er at dette erstattes av mer langreiste energikilder som ikke er så rene. 

- Kullpriser beveger seg opp og ned og det er noe verken NHD, Norsk Bergindustri eller Store Norske har kontroll på. Nå vet vi hva vi har å forholde oss til, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter.

Synd for lokalsamfunnet 

For lokalsamfunnet på Svalbard er naturligvis nyheten en stor skuffelse. 

- Det er lov å være lei seg på bedriftens og de ansattes vegne i dag . Vi tar med oss erfaringen og lærdommen, så får vi se hva som blir løsningen for industri på Svalbard på lengre sikt, sier Elisabeth Gammelsæter. 

Emner

  • Industri, produksjon

Kategorier

  • snsk
  • statsbudsjett
  • mineraler
  • næringspolitikk

Norsk Bergindustri er en bransjeforening for den norske mineralnæringen. Våre medlemsbedrifter produserer byggeråstoff, naturstein, metalliske malmer og industrimineraler. I tillegg har vi leverandører av utstyr og tjenester til bransjen som medlemmer. 

Kontakter

Lars-Erik Sletner

Pressekontakt Fagsjef for politikk og samfunn 411 07 695

Anita Hall

Pressekontakt Generalsekretær 908 27 041