Gå videre til innhold
Stuen har blitt et trivelig oppholdsrom og midtpunkt i leiligheten. Foto: Anine Johnsen
Stuen har blitt et trivelig oppholdsrom og midtpunkt i leiligheten. Foto: Anine Johnsen

Nyhet -

Prestebolig ble til bofellesskap for unge

De siste månedene har en fraflyttet prestebolig på Rosenhoff blitt forvandlet til et firemannskollektiv for ungdommer under ordningen Ungbo.

Da presten flyttet ut av den slitne leiligheten på Rosenhoff, ble den over hundre kvadratmeter store boligen stående tom. Leiligheten hadde slitte gulv og vegger, kjøkkenet hadde definitivt sett bedre dager og badet hadde behov for en grundig rehabilitering.

Den gamle leiligheten ble vurdert solgt, men Boligbygg så en mulighet for heller å gi leiligheten nytt liv som kommunalt eid bolig. Nå er leiligheten totaloppusset, og gjort om til et bofellesskap for ungdom med fire hybelleiligheter og hyggelige fellesarealer.

Eiendomssjef i Boligbygg, Atle von der Fehr, er svært fornøyd med resultatet av prosjektet.

Kjøkkenet var mer enn modent for en oppussing.

- Arealmessig har leiligheten en god planløsning som gir mulighet for fire soverom og fellesarealer. Vi er stolte av at vi kan tilby en slik leilighet som denne, med god beliggenhet i et attraktivt nabolag. Vi gleder oss til å gi et hjem til ungdommer som har behov for det.

Vil skape et godt bofellesskap
Ungbo er en ordning for unge mellom 17 og 23 år som av ulike grunner har vanskelig for å bo selv eller skaffe seg egen bolig. Ungbo-beboere får oppfølging av en voksen kontaktperson som kan hjelpe og støtte dem mot målet om å klare deg selv. 

Det var stor glede da representanter fra Ungbo fikk se den ferdige leiligheten for første gang.
- Dette er mer enn vi kunne ønsket oss, sier Jorunn Finnsen, seksjonsleder ved Ungbo forvaltning.

- Å overta en leilighet som denne betyr mye for oss, og vi skulle gjerne hatt mange flere leiligheter som denne.

Ungbo-ordningen strekker seg hele 40 år tilbake, og ligger under Velferdsetaten. Ungbo har i dag omkring 250 leieforhold. Noen ungdommer bor flere sammen i et bofellesskap, mens andre bor i egen hybelleilighet. I den nye leiligheten vil Ungbo nå arbeide for å skape et godt bofelleskap for de fire ungdommene som flytter inn.










Jorunn Finnsen, Rolf Lervoll og Kjerstin Teigen Granby fra Ungbo er alle storfornøyde 
med den nye leiligheten.

Alle takket umiddelbart ja
Bokonsulent Rolf Lervoll arbeider med oppfølging av ungdommene. De siste ukene har han jobbet på spreng for å møblere fellesarealene i den nye leiligheten og gjøre alt klart til innflytting. Han har også holdt fellesvisning for de fire ungdommene som har fått tilbud om hybel i leiligheten, slik at de fikk hilst på hverandre før de bestemte seg for å flytte inn.

- Jeg tror det bli veldig bra her. De som har vært på visning er kjempefornøyde, og alle takket ja umiddelbart. Ungdommene var nok litt overrasket, de forventet kanskje ikke så store hybler og en så nyoppusset leilighet som denne, smiler han.

Framover vil Ungbo ha tett oppfølging av kollektivet.

- Vanligvis flytter ungdommene enkeltvis inn i boliger hvor det allerede bor flere andre ungdommer. Her er det litt annerledes siden alle ungdommene flytter inn samtidig. Da tar det kanskje litt mer tid før alt går seg til, og det er litt mer arbeid i begynnelsen før alt er helt etablert.

Rolf forteller at de har beboermøter med ungdommene hver fjerde uke, men også oftere hvis det er behov for det.

Den nye leiligheten har også fått en hyggelig spisekrok.

Hjelp på veien mot å klare seg selv
Det er mye som skal gå seg til i leiligheten, og Rolf er klar til å bistå ungdommene.

- De mangler kanskje noe i leiligheten, så min jobb framover blir å dekke løpende behov. I tillegg kommer jeg til å følge med på at ungdommene er flinke til å ta hensyn til naboene, hjelpe til med å tilrettelegge for gode rutiner og bistå i alt som følger med når man flytter for seg selv.

Han forteller at en viktig del av jobben også er å følge opp at ungdommene får den bostøtten de har behov for, formidle til ungdommene hvordan man kan skape en god personlig økonomi og hvor viktig det er å betale husleien sin.

For mange er Ungbo-leiligheten det første leieforholdet man er i. Målet er at ungdommene skal bli selvstendige og klare seg på egenhånd i framtiden.

Se forvandlingen av stua:

Related links

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Harald Wisløff

Harald Wisløff

Pressekontakt Kommunikasjonssjef

Boligbygg Oslo KF

Boligbygg Oslo KF er et kommunalt foretak som eier, forvalter og leier ut Oslos kommunale boliger. Med ca. enn 11 500 boliger og en million kvadratmeter er foretaket Norges største utleier av boliger.

Vi skal sørge for trygge og gode boliger for innbyggere som trenger en tilpasset bolig eller er i en vanskelig livssituasjon.

Våre boliger er fordelt på alle Oslos 15 bydeler og ligger i alt fra verneverdige 1890-gårder til helt moderne nybygg. Som eiendomsforvalter skal Boligbygg bidra til å nå Oslo kommunes ambisiøse mål innen klima og miljø.

Boligbygg Oslo KF
Wergelandsveien 1/3
0167 Oslo
Norge