Gå videre til innhold

Pressemelding -

​Bevisste barn

Vet dere hva dette betyr? spør May Britt Stormoen og holder opp en plansje med en stor grønn Ø. Fire hender fyker i været.

Sjetteklassingene fra Ullevål skole er på Geitmyra matkultursenter for barn for å lære om mat og hvor den kommer fra. I løpet av fire dager skal de sette yoghurt og lage kremost, de skal røyke sin egen laks, passe på hønene og plukke egg. De skal lage bacalao og hønsefrikasse, majones og focaccia. Akkurat nå snakker de om å handle mat. Det er fort gjort å glemme når man går blant hyllene i butikken at all mat har vært levende. Man kan ikke se så lett på pakken hva som har gått inn i maten vi spiser. Men merkeordninger skal hjelpe oss litt på veien. De kan hjelpe oss å gjøre valg som er bedre for kroppen vår, bedre for miljøet, og bedre for dyrene vi spiser.

«Den Øen betyr økologisk», sier Bengt.

«Ja», sier May Britt. «Ø’en står for økologisk. Men er det noen som vet hva økologisk betyr? »

«Det betyr at maten er laget uten sprøytemidler og kunstig gjødsel og sånn».

«Ja, det stemmer. Den grønne Ø’en betyr at maten er produsert på en økologisk måte. Da er det ikke lov med sprøytemidler eller kunstgjødsel. Og det betyr at dyrene må få gå ut når de vil og skal ha ekstra god plass når de er inne. Det er jo ikke så vanlig lenger at dyr får plass til å bevege seg eller får lov til å gå ut.»

«Er det noen som vet om noen andre merker vi finner på mat?»

«Ja, noen ting har sånn nøkkelhull, det er ting som liksom skal være sunt», sier Inger Marie.

«Ja. Matvarer med nøkkelhull skal ha mer fiber eller mindre sukker, salt og fett enn andre produkter enn andre matvarer av samme type. Men det betyr ikke at det nødvendigvis er sunt. Det finnes ferdigpizza med nøkkelhull. Også har vi brød da. Da er det noe som heter brødskalaen. Den viser hvor stor andel av melet i et brød som er grovt. Men det er ikke så enkelt det heller. Noen typer brød får full score på brødskalaen, men det er masse sukker og sirup. Merkeordningene kan lure oss, så les innholdsfortegnelsen! »

Emner

Kategorier


Geitmyra matkultursenter for barns visjon er "Vi skal bidra til at så mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gjør dem godt." Dette arbeidet gjør vi gjennom skoleundervisning, fritidskurs, barnehager, Åpen gård-arrangementer, nettportal med undervisningsopplegg og nasjonal spredning av informasjon om matkulturelle temaer. Vi underviser barn og unge om matopprinnelse, bærekraftig dyrking og forbruk, helse, smak og matlaging.

Kontakter

Mona Ek

Pressekontakt Kommunikasjonsleder Geitmyra 977 32 170

Pia Sundnes

Pressekontakt Kommunikasjon- og prosjektmedarbeider 97572987

Vi bidrar til at barn og unge blir glade i mat som gjør dem godt.

Geitmyra er en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for å lære så mange barn og ungdom som mulig å bli glade i mat som gjør dem godt. Vi jobber direkte med barn og ungdom gjennom skoleundervisning, kurs og åpne arrangementer. Med opplæring og informasjon inspirerer vi foreldre, lærere og andre som jobber med barn og ungdom. Vi holder til i Oslo, Kristiansand, Ringsaker og Tønsberg.