Pressemelding -

Verdens hiv/aidsdag 1. desember: Tilgang til bremsemedisin redder barns liv

200 000 barn under 15 år døde av aids i 2012, i følge tall fra UNAID. Årsaken er at hiv-positive mødre smitter barna sine under graviditet, ved fødsel eller gjennom amming. Det skjer til tross for at antiretroviralmedisin bremser utviklingen av hiv og aids, og forebygger smitte.

- Det er uholdbart at så mange barn dør av aids. Regelmessig tilgang til bremsemedisin for mor er nøkkelen til at flere barn overlever. Når vi har kunnskapen om dette, må vi sikre at mødre får denne medisinen, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Redusert mor-barn smitte med 60 prosent

I Uganda jobber Plan med å forhindre hiv-smitte fra mor til barn gjennom å oppfordre gravide kvinner til å teste seg, og deretter gi hiv-positive kvinner bremsemedisin under svangerskapet. Plan gir også opplæring i trygg spebarnsomsorg og sikre ernæringsvaner for smittede mødre. Siden Plan-prosjektet startet opp i Tororo-distriktet, har hiv-smitte mellom mor og barn blitt redusert med 60 prosent.

For Agnes (28), har Plan-prosjekt vært avgjørende for helsen til hennes selv og de fire barn hennes. Da hun fant ut at ektemannen var hiv-positiv bestemte hun seg for å teste. Hun fant ut at hun også smittet.

- Da var jeg to måneder gravid, og jeg var veldig redd, forteller Agnes. - Men rådgiverne ved senteret forsikret meg at det var håp om at jeg kunne få en sunn baby, til tross for min status.

Etter å ha fått bremsemedisiner til både seg og sin nyfødte baby, har Agnes nå en sunn, hiv-negativ datter.

Færre smittede barn

Suksessen i Uganda er en del av en global reduksjon. Eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer at 200 000 nye infeksjoner har blitt forebygget verden over av bremsemedisin siden 2001. Men fortsatt er det slik at en tredjedel av barn som lever med hiv dør før deres første bursdag, og halvparten før de er blitt to år.

- Forebygging av smitte mellom mor og barn er helt grunnleggende for å hindre at flere barn blir smittet. Men Plan jobber også med å forebygge hiv-smitte blant kvinner i reproduktiv alder gjennom opplysningsarbeid, sier Thommessen.

Dobbelt så mange smittede jenter

Jenter og kvinner er ekstra utsatt for smitte. Hele 57 prosent av de som lever med hiv eller aids sør for Sahara, er kvinner. For unge mennesker i alderen 15-24 år er det dobbelt så mange jenter som gutter som lever med sykdommen.

- Det er vanskelig for alle som er rammet av hiv eller aids. At det er så mange jenter som er smittet av hiv viser at jenter er ekstra sårbare. Når så mange jenter og unge kvinner i fertil alder er hiv-smittet utgjør dette en stor risiko for at barna deres kan bli hiv-smittet. Ved å redusere at flere ungdommer og voksne blir hiv-smittet eller bringer viruset videre til sine barn, vil færre barn bli hiv-smittet, sier Thommessen.

 Plan og hiv/aids:

• Rundt 3,3 millioner barn under 15 år er smittet av hiv/aids.
• Plan jobber for å forhindre smitte av hiv/aids
• Plan jobber med å forebygge, gi omsorg og støttetjenester til de som lever med hiv og aids.
• Plan jobber også med å endre holdninger som opprettholder stigma knyttet til sykdommen.

 

Kilde: Plan, UNAIDS report on the global AIDS epidemic 2013; UNAIDS Fact Sheet 2013.  

Emner

  • Bistand

Kategorier

  • barns rettigheter
  • diskriminering
  • utvikling
  • hivaids
  • hiv
  • aids
  • hiv-smitte
  • mor- og barnhelse

Plan Norge - for og med barn

Kontakter

Andreas Gjone

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 92 62 79 50

Ellen Høvik

Pressekontakt Kommunikasjonssjef (+47) 918 61 822

Ida Sem Fossvik

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt (+47) 936 30 982

Silje Budeng

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt (+47) 481 58 313

Relatert innhold