Pressemelding -

3,3 millioner barn er hiv-positive

Hiv/aids-dagen 2012: I følge tall fra UNAIDS er 3,3 millioner barn hiv-positive. Bare i 2011 ble 330 000 nye barn smittet. 1. desember markeres verdens hiv/aids-dag verden over. 

- Det er utrolig mange som lever med hiv-smitte og aids i dag, derfor er det viktig å forhindre videre smitte. At så mange barn blir smittet er oppsiktsvekkende. Vi må jobbe for å forhindre at barn blir hiv-smittet og jobbe for at de som allerede har hiv eller aids, får et bra liv, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge.

Plans arbeid bidrar til å forhindre hiv-smitte og samtidig styrke de som lever med smitten, ved at de kan bryte ned barrierer og se fremover.

Hiv-positiv mor bryter barrierer rundt hiv/aids
Mariatou bor i Couffo, en region sørvest i Benin i Vest-Afrika. I denne regionen er det 3,3 prosent som lever med hiv-smitte og aids – det høyeste antallet i landet. Gjennomsnittlig er det 1,7 prosent som lever med hiv og aids i Benin.

Mariatou fikk diagnosen for syv år siden. I dag leder Mariatou en sammenslutning av nesten 100 medlemmer, hvor alle har hiv-smitte eller aids. Gruppen møtes hver onsdag for å dele erfaringer og diskutere hvordan utvide inntektsskapende aktiviteter, som avl av kaniner og høner, matlaging og utforske mikrofinansmuligheter. De drøfter også hvordan best mulig ta vare på barn fra husholdninger som er berørt av hiv og aids

Mor-til-barn smitte
Kvinner som deltar i dette Plan-prosjektet i Benin jobber for å forhindre smitte fra mor til barn. Mariatous energiske innsats gjør henne godt egnet til å gi råd til nydiagnostiserte mødre samt å bryte ned stigma forbundet med det å være hiv-positiv.

Mariatous samarbeider tett med Plan i regionen. De gjennomfører også hjemmebesøk for å sjekke folks helse, spesielt når de faller ut av syne og slutter å delta i hiv/aids-arbeidet som Mariatous leder. Foreningen som hun leder jobber for å forhindre smitte ved å spre informasjon og jobbe for at de som allerede er smittet kan få det best mulig.

Når helsearbeidere fra prosjektet vet at en kvinne som er hiv-positiv blir gravid, distribuerer de myggnett for å holde malaria i sjakk, gir råd om hvordan å holde seg friske og oppmuntre henne til å bruke kondom.

Endrede holdninger
Plans arbeid bidrar til å endre holdninger og folks liv.

- Aids tok min mann og gjord at jeg nesten måtte skille meg fra min eneste datter. Nå har jeg har funnet en ny mann som også er hiv-positiv. Først var han skamfull og kom ikke til samtalegruppen, men nå er han åpen om sin historie. Han har flere ganger snakket på radio og TV for å bevisstgjøre folk om hiv-forebygging" sier Mariatou.

Plan styrker hiv-positive
Plans mål er å styrke hiv/aids-positive individer slik at de kan iverksette tiltak og tilrettelegge bedre for egen fremtid. Gjennom læring om ernæring, utdanning- og yrkesopplæring, så vel som følelsesmessig og juridisk støtte for mennesker som lever med hiv og aids og deres familier, får flere et bedre utgangspunkt for livet sitt. 

Som Mariatou sier: - Vi møtes for å dele våre problemer. Ved å gjøre dette, har vi begynt å bli mer selvstendige, og gjør noe med situasjonen vår.  

Emner

  • Helse, sykepleie, legemiddel

Kategorier

  • barns rettigheter
  • diskriminering
  • utvikling
  • helse
  • hiv/aids
  • årsmarkering
  • forhindre hiv-smitte

Plan Norge - 75 år for og med barn

Kontakter

Andreas Gjone

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 92 62 79 50

Ellen Høvik

Pressekontakt Kommunikasjonssjef (+47) 918 61 822

Ida Sem Fossvik

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt (+47) 936 30 982

Silje Budeng

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt (+47) 481 58 313

Relatert innhold