Gå videre til innhold

Pressemelding -

– Overraskende BSU-nedgang

Andelen unge som sparer i BSU faller for andre år på rad. – Ironisk nok kan ordningens popularitet være en forklaring på at færre nå sparer, sier Wenche Martinussen, konserndirektør for personmarked i Storebrand.

Nærmere 350 000 nordmenn benyttet seg av Boligspareordningen for ungdom (BSU) i 2016. Etter å ha steget jevnt og trutt siden innføringen i 1992, har andelen som sparer i BSU falt de siste to årene, melder SSB. Siden toppen i 2014 har andelen falt fra 40 prosent til 38 prosent i 2016.

– Det er overraskende at færre unge sparer i BSU. Dette er den desidert mest lønnsomme spareordningen for unge under 34 år, og alle som har muligheten bør benytte den, sier Wenche Martinussen, konserndirektør for personmarked i Storebrand.

Ironisk nok kan ordningens popularitet gjennom mange år være en forklaring på at færre nå benytter seg av den.

– Det er vanskelig å se gode grunner til nedgangen. En mulig forklaring er at mange har spart regelmessig i BSU over flere år og har nådd taket for sparing på 300 000 kroner. En annen årsak kan være at foreldrene har blitt "for flinke" til å hjelpe barna, slik at de unge ikke lenger har det samme behovet for å spare selv, kommenterer hun

50 milliarder i BSU-sparing
Formålet med BSU er at unge skal komme i gang med sparing til bolig, og pengene må brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Det har mange fått med seg, og ved årsskiftet hadde nordmenn nesten 50 milliarder kroner stående i BSU-sparing, ifølge SSB. SSB-statistikken viser at særlig to måneder skiller seg ut som høysesong for BSU-sparing: Desember og januar.

– Litt satt på spissen, så ser vi at enten så fyller kundene opp BSU-kontoen i starten av året, eller så venter man til siste frist, sier Martinussen.

Hun minner om at reglene åpner for at du kan fortsette å spare i BSU, selv om du har kjøpt din første bolig – så lenge kontoen var opprettet før du kjøpte boligen. På grunn av skattefradraget og de gode rentene kan det lønne seg å fortsette BSU-sparingen og heller bruke av andre midler til boligkjøp hvis man har mulighet til det.

– Men det er ingen skam å sprette BSU-kontoen når man kjøper bolig, det er jo det som er formålet med den, understreker Martinussen. Hun legger til at de som er for gamle for BSU-sparing bør kikke på IPS, skattefavorisert individuell pensjonssparing. Her kan alle spare inntil 40 000 kroner i året og få inntil 9 600 kroner i skattefordel.  

Emner


Om Storebrand 

Storebrands ambisjon er å være best på sparing til pensjon. Storebrand skal levere bærekraftige løsninger tilpasset kundens livssituasjon slik at den enkelte får en bedre pensjon, og en bedre verden å gå av med pensjon i. Storebrand har om lag 40 000 bedriftskunder og 1,9 millioner personkunder i Norge og Sverige, med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo. Storebrand forvalter over 600 milliarder kroner og er Norges største private kapitalforvalter. Vi jobber målrettet for å nå visjonen om at Våre kunder anbefaler oss. Storebrand ble i 2017 kåret til verdens mest bærekraftige finansselskap under World Economic Forum i Davos. Storebrand-aksjen (STB) er notert på Oslo Børs.

Besøk oss på www.storebrand.no og følg oss på twitter @Storebrand_no

Kontakter

Pressetelefon

Pressetelefon

Pressekontakt Generelle mediehenvendelser +47 480 44 838
Anne Lindeberg

Anne Lindeberg

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Bærekraft +47 918 36 656
Vibeke Hoff Norbye

Vibeke Hoff Norbye

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 913 67 660
Sara Skärvad

Sara Skärvad

Pressekontakt Director of Communication Storebrand Asset Management +46 70 621 77 92
Stig-Øyvind Blystad

Stig-Øyvind Blystad

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 918 47 226
Annemarte Norevik

Annemarte Norevik

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97 61 51 97
Robert Henriksen

Robert Henriksen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 41 02 04 02

Best på sparing til pensjon

Storebrand-konsernet er en ledende aktør i det nordiske markedet for pensjon, langsiktig sparing og forsikring. Konsernet består av livsforsikring, skadeforsikring, kapitalforvaltning og bank, som samlet tilbyr et helhetlig produktspekter til privatpersoner, bedrifter, kommuner og offentlige virksomheter.

Storebrand

Professor Kohts vei 9
1327 Lysaker
Norway

Besøk våre andre nyhetsrom