Gå videre til innhold
Konserveringsmiddelet MI

Nyhet -

Konserveringsmiddelet MI

Methylisothiazolinone (MI) er et mye brukt konserveringsmiddel som finnes i både maling, hudpleieprodukter, såper og rengjøringsmidler. Hvordan ser Svanemerket på dette kjemikaliet?

Vi vil ikke at malingen skal råtne i boksen eller på husveggene våre. Vi vil ikke at nattkremen skal mugne i krukken sin eller oppvasksåpa bli tjukk og illeluktende. Derfor bruker produsentene konserveringsmidler i slike produkter.

Et av de vanligste stoffene som gir forlenget holdbarhet til produktene heter methylisothiazolinone, for enkelhets skyld kalt MI. MI er et biocid som hemmer bakterievekst i vannbaserte løsninger. Maling, såper og hudpleie er slike vannbaserte produkter. MI gjør jobben som konserveringsmiddel bra, men er dessverre også allergifremkallende, og giftig for vannlevende planter og dyr. Derfor er MI et av stoffene Svanemerket jobber mye med å regulere vekk. Dette gjør vi ved å sette stadig strengere krav til dette konserveringsmiddelet.

Ikke MI i svanemerket hudpleie
MI er ikke tillatt i svanemerkede hudpleieprodukter.

Ikke MI i svanemerkede våtservietter
MI er ikke tillatt i svanemerkede våtservietter.

Maks 0,01 - 0,1 % allergifremkallende stoff som MI i svanemerket rengjørings- eller håndoppvaskmiddel

I produkter som rengjøringsmidler og håndoppvaskmidler, tillater Svanen en svært begrenset mengde allergifremkallende stoffer. Grunnen til at vi ikke kan forby alle allergifremkallende stoffer, er at det er nødvendig å konservere vannholdige produkter slik at de ikke «råtner» eller blir ødelagt. Produkter som ikke har god nok kvalitet er ikke bra for miljøet, de gir oss økte avfallsmengder, og kan også utgjøre en helsefare fordi de kan utvikle skadelige stoffer som nedbrytningsprodukter.

Svanens krav er mye strengere enn myndighetenes krav. Myndighetene krever at produkter som inneholder mellom 0,1 og 1,0 % av et allergent stoff skal merkes med setningen «Inneholder (navn på sensibiliserende stoff). Kan gi allergisk reaksjon». Formålet med dette er å beskytte allerede sensibiliserte personer. Først når produktet inneholder 1,0 % av et allergent stoff, krever myndighetene at selve produktet merkes som hudsensibiliserende.

Svanen krever imidlertid så lavt innhold som mulig (i praksis mellom 0,01 og 0,1 % avhengig av produkttype). Hvilken grense som stilles for ulike produkttyper, er avhengig av hvilke alternative konserveringsmidler som er tilgjengelig og fungerer for de aktuelle produkttypene.

Svanen reviderer og strammer inn miljøkravene med jevne mellomrom. Da vurderer vi alltid om det er kommet noen gode og veldokumenterte erstatninger for stoffer vi vil bli kvitt. Det vil vi også gjøre når det gjelder håndoppvask og MI.

Begrensede mengder MI i svanemerket maling

Fordi det foreløpig mangler gode erstatninger for MI i maling tillater Svanen og EU Ecolabel begrensede mengder av stoffet. Vi har klart mål om at MI blir erstattet av mindre problematiske konserveringsmidler i denne produktgruppen. EU Ecolabels krav til maling er nettopp skjerpet på dette området, og grenseverdien for MI er satt ned. Svanens krav til maling revideres nå. I den forbindelse vil vi sammen med de øvrige nordiske landene vurdere om vi skal begrense MI-innholdet enda mer.

Kan jeg stole på at miljømerkede produkter stiller strenge krav til miljø og helse?

Ja, det kan du. Når du kjøper produkter merket med Svanen eller EU Ecolabel, vet du at de helhetlig sett er blant de beste på markedet, for miljømerkene stiller krav til både miljø, helse og kvalitet i produktene. Du får dermed mange andre miljø- og helsemessige fordeler ved å velge svanen. For eksempel inneholder ikke svanemerket maling tungmetaller eller bløtgjørere som kan fungere hormonforstyrrende. Slik maling har også minimalt med løsemidler.

Hvorfor er små mengder MI tillatt i enkelte miljømerkede produkter?

Svanen og EU Ecolabel stiller krav til både miljø og helse, men også til kvalitet. Vi har i dag ikke kjennskap til bedre konserveringsmidler for for eksempel vannbasert maling som fungerer for alle farger og alle typer av slik maling. Og vannbasert maling uten konserveringsmidler er heller ingen god løsning, selv om det helsemessig sett er et bedre alternativ. Uten konserveringsmidler har normal vannbasert maling kun kort holdbarhet og råtner eller mugner derfor hurtig, noe som også gir helsemessige utfordringer i tillegg til at mye maling må kastes.

Det samme gjelder i stor grad for endel rengjøringsmidler. Behovet for å forhindre bakterievekst i flaska er der, men de optimale alternative konserveringsmidlene som ikke er allergifremkallende er ikke på plass ennå.

Miljømerkene viser hvilke produkter som er de beste både i forhold til miljø og helse. De er med på å begrense den samlede mengde av kjemikalier som forbrukerne og miljøet utsettes for – uten å kompromisse på kvalitet. Miljømerkene gjør det enklere for deg som forbruker å finne de beste produktene både i forhold til helse og miljø.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Nina Margareta Høie

Nina Margareta Høie

Pressekontakt Pressesjef 46355314
Gro-Ellen Linnås

Gro-Ellen Linnås

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 48 15 44 56

Vanskelig å få. Enkelt å velge.

Svanemerket er Nordens offisielle miljømerke, opprettet av myndighetene for å gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon.

Svanemerket
Henrik Ibsens gate 20
0255 OSLO
Norge