Press release -

Olink Proteomics täcker in ytterligare ett sjukdomsområde och erbjuder marknadens bredaste och mest kompletta proteinbiomarkörpanel inom immunonkologi

Uppsala 21 september 2016 – Olink Proteomics meddelar idag att Proseek® Multiplex Immuno-Onc I, marknadens bredaste proteinbiomarkörpanel riktad mot centrala biologiska processer relaterade till immunterapi, nu är tillgänglig för omedelbar leverans. Den nya panelen är framtagen för att möta ett ökat behov inom området och hjälpa industri, forskare och kliniker att sprida nytt ljus och fatta bättre beslut i utvecklingen av immunterapi mot cancersjukdom.

Biomarkörer som kan mätas genom enkel provtagning, t ex i blod och urin, erbjuder stora fördelar i arbetet att bättre förstå underliggande sjukdomsmekanismer, följa effekter av olika behandlingar samt underlag för precisionsmedicin – vilka patienter som ska få vilken behandling. Den nya panelen förser immunonkologifältet med ett helt nytt och unikt verktyg som ger möjlighet att ”kasta det bredaste nätet” (samtidig analys av 92 proteiner), för att hitta de allra bästa biomarkörerna. Kunskapen denna analys ger, möjliggör minskade ledtider och kostnader samt ökad precision i utvecklingen av dessa mycket viktiga nya behandlingsprinciper för cancer.

Immunterapi är en av de mest fascinerande och snabbast utvecklande behandlingsmetoderna för att bota cancer. Behandlingen, som går ut på att manipulera immunförsvaret för att få det att angripa cancerceller samt att återaktivera kroppens eget immunförsvar i tumörens mikromiljö, har börjat visa lovande resultat och flera läkemedel är redan godkända. Kliniska prövningar har utförts i ett flertal tumörtyper och patienter med dålig prognos har uppvisat långvariga effekter av behandlingen. Idag står immunterapi (oftast som kombinationsbehandling) globalt för ca 3% av all cancerbehandling, men uppskattas öka dramatiskt de närmaste 10 åren. Den globala marknaden för immunonkologi uppskattas år 2019 vara värd så mycket som 14 miljarder USD. De utvalda biomarkörerna i vår panel inkluderar proteiner inom nyckelprocesser relevanta för den medicinska forskningen inom immunonkologi, t ex främjande och inhibering av tumör-immunitet, cellförflyttning, omstrukturering av vävnad och kärl, celldöd samt ämnesomsättning och nedbrytning av cellulära proteiner och organeller.

Panelen är designad i nära samarbete med experter inom området och presenterades för första gången i slutet av augusti på Immuno-Oncology Summit konferensen i Boston. I samband med mötet presenterades även en tidig fallstudie i samarbete med forskare från Mt Sinai School of Medicine i New York. Detaljerad information om panelen och data från ytterligare en fallstudie, i samarbete med Uppsala Universitet, kommer att presenteras på Phacilitate Leaders Europe-mötet 21-22 september i Berlin.

”Olink gläds åt att kunna erbjuda ett kraftfullt precisionsverktyg för proteinanalys inom immunonkologi-fältet i tillägg till det redan omfattande erbjudande vi redan har inom andra sjukdomsområden. Att snabbt kunna analysera så många relevanta proteiner samtidigt kommer att vara till stor hjälp för utvecklingen av immunterapi. Att vi dessutom kan göra det genom att bara använda 1 µL av dessa ytterst värdefulla prover och samtidigt tillhandahålla en robust analys i många olika provtyper möjliggör jämförelser av proteiner både i tumörens mikromiljö, samt plasma och serum, vilket är en stor fördel som redan visats i studien vid Mt Sinai, NY. Intresset för den här nya panelen är signifikant. Vi ser med spänning fram emot vad den kommer att tillföra i ett så pass viktigt och snabbt växande område för behandling av cancersjukdom.” säger Andrea Villablanca, produktchef på Olink Proteomics.

Så här säger forskarna

”Den nya immunonkologi-panelen är unikt sammansatt med cytokiner, chemokiner, tillväxtfaktorer och cellytemolekyler som spelar nyckelroller i immunterapeutiska behandlingar. Den minimalistiska utformningen av proteinanalyser, där endast 1 µL per prov används, är även det en signifikant fördel för kliniska studier där endast en begränsad mängd provmaterial finns tillgängligt”, säger Kim-Schulze, Assistant Professor of Medicine, Hess Center for Science and Medicine, Human Immune Monitoring Core Facility (HIMC), Mt Sinai School of Medicine, NY.

”Olinks immunonkologi-panel är den första tillgängliga teknikplattformen som sprider nytt ljus över tumörers komplexitet och immunitet (tumor immunity). Genom att använda Proseek, har jag nu möjligheten att bättre förstå bakomliggande verkningsmekanismer för behandlingseffekt och
resultat, något som kommer att ligga till grund för hur vi planerar utformningen av framtida kliniska prövningar. Det kommer att vara av stor betydelse för patienterna!”, säger Angelica Loskog, PhD, Professor i immunterapi (adj), Uppsala universitet, CEO Lokon Pharma AB.

Information om produkten och den bakomliggande teknologin
Proseek Multiplex Immuno-Onc I är en immun-assay i multiplex-format med hög genomströmning (high throughput) som möjliggör samtidig detektion av 92 proteiner i 96 prover. Endast 1 µL per prov behövs för analysen och tekniken går att tillämpa i nästan alla biologiska material, t ex serum, plasma och lysat av tumörceller. Tusentals prover per vecka kan analyseras med den här panelen vilket dramatiskt ökar sannolikheten att hitta relevanta proteinbiomarkörer.

Proseek Multiplex är baserad på Proximity Extension Assay (PEA)-teknologin som är utvecklad av Olink. PEA bygger på par av antikroppar utrustade med DNA-molekyler som vid inbindning till målproteinet skapar en dubbelsträngad DNA-sekvens, specifik för varje biomarkör. Denna kan sedan amplifieras och läsas av med realtids-PCR. DNA-molekylerna är designade så att endast korrekt matchade antikroppspar kan ge upphov till signal, vilket innebär att ingen korsreaktivitet detekteras.

Den här DNA-kopplade tvåstegs-identifieringen av målproteinet medför exceptionellt hög specificitet och gör att Proseek Multiplex kan uppnå en kombination av hög multiplex-nivå och datakvalitet som ingen annan standard-immun-assay på marknaden i dagsläget kan erbjuda. På Olinks YouTube-kanal finns en animation som kortfattat beskriver tekniken och vad den kan användas till.

Endast för forskningsbruk. Får ej användas för diagnostiska ändamål.

Om Olink Proteomics

Vårt mål är att vara världsledande inom proteinbiomarkörforskning och- utveckling vilket vi uppnår genom vårt engagemang för innovation, kvalitet, noggrannhet och öppenhet samt erbjudande av unika produkter och tjänster. Våra banbrytande lösningar för robust och multiplex biomarköranalys hjälper forskare att på ett snabbare och säkrare sätt komma fram till forskningsresultat. Våra många Proseek® immunassay-paneler möjliggör snabb, högeffektiv analys med exceptionell kvalitet och minimal förbrukning av värdefulla biologiska prover. Endast 1 µL prov behövs för att analysera 92 biomarkörer samtidigt i 96 prover. Varje Proseek Multiplex panel är fokuserad på ett specifikt sjukdomsområde och innehåller 92 biomarkörer som har valts ut i noga samarbete med ledande experter inom området. Alla analyser är noggrant kvalitetskontrollerade och vår datavalidering är fritt tillgänglig. Kunder kan välja att köpa kit och utföra analyserna själva, eller låta våra interna experter analysera proverna hos vår analysservice i Uppsala eller Boston.

Olink Proteomics har sitt huvudkontor i Uppsala och öppnade nyligen även ett kontor och service-laboratorium för den amerikanska organisationen i Boston, MA.

För mer information, besök www.olink.com.

Proseek är ett registrerat varumärke som tillhör Olink Proteomics AB.

Kontaktinformation

Andrea Villablanca, PhD

Product Manager

Telefon: + 46-18-444 3970

E-post: info@olink.com

Topics

  • Medical research

Olink Bioscience utvecklar produkter för forskning om biomarkörer. Det handlar om banbrytande analysverktyg som möjliggör fördjupad förståelse av sjukdomsprocesser, förbättrad sjukdomsdetektion och bidrar till ökad biologisk kunskap. Olink Bioscience eftersträvar att förbättra förutsättningarna för kliniskt beslutsfattande med hjälp av molekylära biomarkörer. Företaget har sitt huvudkontor i Uppsala.

Contacts

Gary Franklin

Press contact Marketing Communications Manager Marketing Communications +46 18 444 39 71

Related content